- Renta må være høy

- Hvorfor er dere sunne vikinger så syke? OECD fastslår at nordmenn må ha lavere sykefravær, mer lusne pensjoner, høyere egenandeler - og kanskje har vi godt av enda høyere rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som sliter med høy rente fikk liten trøst da Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i dag presenterte sin analyse av norsk økonomi. Derimot var det musikk i ørene for finansminister Per-Kristian Foss som fikk støtte i kampen mot overbudsglade politikere og kravstore lavtlønte og gjeldsslaver.

- Lav arbeidsledighet har ført til dyre lønnsoppgjør, og dermed må renta være høy for å unngå for mye inflasjon, konkluderer OECD-analysen og legger til:

- Kanskje må renta være enda litt høyere.

Slik vil OECD forandre Norge

Wim Suyker som er hjernen bak studien beroliger med at rentekonklusjonen ble foretatt før Gjedrem økte renta med en halv prosent i juli. Men hvis vi skal få ned renta på sikt, mener OECD at vi må følge disse rådene:

  • Utover regjeringas foreslåtte skatteletter, må ikke politikerne bruke mer oljepenger i neste års budsjett.

  • Det bør bli forbudt for politikerne å smøre budsjettene med mer oljepenger.

  • Statsbudsjettene bør gå over flere år for å hindre uoverveide ekstrabevilgninger.
  • Private selskaper bør utføre flere offentlig finansierte tjenester.
  • Staten bør privatisere flere av sine selskap.
  • Høyere egenandeler skal hindre folk i å overbruke offentlige tjenester.
  • Landbruksstøtten må reduseres.

  • Vi må jobbe til vi blir eldre og pensjonene må bli lavere.

  • Sykefraværet må ned, og dagens tiltak er ikke strenge nok for å få til dette.

Ifølge OECD haster det mest med de to siste forslagene.

- Alle blir overrasket når de ser at de sunne vikingene i Norge har et av de høyeste sykefraværene blant OECD-land, sier Wim Suyker som leder organisasjonens Norges-desk.

- Dere jobber så få timer i uka at det ikke kan forklare hvorfor dere pensjonerer dere så tidlig og er så syke, sier nestleder Andrew Dean i OECDs landanalyse-avdeling.

Skryter av rente-politikken

Les rapporten

Economic Survey of Norway 2002:

Finansministeren er i all hovedsak enig med konklusjonene som han mener støtter regjeringas politikk.

- Den lave arbeidsledigheten har bidratt til den høye renta. Heldigvis ser vi nå at industriansatte får lavere lokale tillegg. Regjeringa skal bidra med et stramt budsjett, men jeg vil ikke spå renteutviklinga for det er Norges Banks jobb, sier Foss til Dagbladet.no.

OECD berømmer ordninga med at sentralbanken skal skru opp renta for å holde inflasjonen nede.

- Norges Bank må ikke gi etter for presset om å senke renta, og politikerne må ikke la seg friste til å bruke mer penger, fastholder Andrew Dean.

OECD følger med spenning den norske pensjonsdebatten som har vært den siste tida. De ventet i to måneder med å offentliggjøre rapporten for å kunne påvirke budsjettdebatten.

- Vi tror ikke forslagene til å reformere pensjonen er drastiske nok. Det haster med å gjøre noe, sier Dean.

Det som hindrer Norge i å gjennomføre reformene som OECD mener er nødvendig, er oljepengene. Vi har så mye penger på bok at alle ber om mer. Derfor klarer ikke politikerne å stramme inn så mye som OECD ønsker, konkluderer Norges-rapporten.

Lurer du på hvordan pensjonsreformen slår ut for deg?

Spør Sigbjørn Johnsen på Dagbladet.no i dag klokka 14.

TAR RAPPORTEN SOM ROS: Finansminister Per-Kristian Foss mener at regjeringa prøver å gjennomføre politikken som OECD anbefaler.