Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta ned - hvis du binder den

Rentefallet kommer ikke før neste år, og blir neppe på mer enn to prosent. Men binder du renta for tre år, kan du redusere den allerede nå med et par prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...og boligprisene faller

Dette er de mest matnyttige konklusjonene av samtaler Dagbladet har hatt med finansana- lytikere og økonomirådgivere.

- Vi må nok langt ut i 1999 før vi ser noe rentefall av betydning. Men du kan få opptil to prosent lavere rente allerede nå hvis du binder den til tre år. Det er ikke noe dårlig regne-stykke, sier Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi A/S.

Statsbudsjettet ble maksimalt gunstig for finansmarkedet. Men nå ser finansmarkedet bare på oljeprisen, som falt til et nytt historisk lavmål i går. Den kan bli lav lenge - og renta tilsvarende høy.

Risikopremie

- Ingen rentenedgang før tidligst første halvår 1999, sier analytikerne i begge våre storbanker, DnB og Kreditkassen.

- Når det ene ser bra ut, dukker det opp noe annet som ikke er så bra, sier analytiker Marius Lømo i Kreditkassen og sikter til nettopp oljeprisen. Lømos beste tips er at første rentekutt kanskje kan komme i løpet av første halvår neste år.

- Men rentenivået kommer ikke ned på europeisk nivå i overskuelig framtid, sier han. Lømo begrunner det bl.a. med at vi må betale en risikopremie i form av høyere rente fordi norsk økonomi er så perifer, oljeprisavhengig og dermed sårbar.

Positivt

Pengemarkedsrenta, som er den viktigste indikatoren på hvordan lånerenta for forbrukere vil utvikle seg, var også i går oppe i ca. 8,1 prosent.

Det er høyere enn nivået før første forslag til statsbudsjett ble lagt fram. Kronekursen er uforandret i forhold til de siste dagene. Den har ikke styrket seg, slik en skulle forvente som følge av budsjettet.

Men analytikerne er raske til å understreke at budsjettforliket er et positivt bidrag til at tilliten til norsk økonomi blir gjenopprettet.
- Det er ingen tvil om at finansmarkedene ser på budsjettresultatet som gunstig, men nå har alle blikket vendt mot OPEC-møtet i Wien, og meldingene derifra er bekymringsfulle for oljeprisen, sier analytiker John Tørklæp i DnB.

Prisstigningen

Marius Lømo i Kreditkassen sier det slik:

- Den dag kommer da man ser virkningene av det grunnlaget som er lagt i statsbudsjettet. Men avstanden mellom prisutviklingen hos oss og hos våre konkurrenter er stor, og vi må regne med at den øker. I Tyskland er prisstigningen i dag i underkant av 1 prosent, mens vår er på 2,25. I statsbudsjettet var forventet pris-stigning for 1999 på 3,25 prosent. Budsjettforliket vil redusere dette med 0,3- 0,4 prosent. men vi vil fortsatt ligge et par prosent over Tyskland, mener Lømo.

En måling av norske husholdningers forventninger til sin egen og norsk økonomi i siste nummer av bladet Økonomisk Rapport, viser at forventningene ikke har vært lavere siden 1993.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media