Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta ned 2 prosent før nyttår

Rentene er på full fart nedover. I løpet av året kan de komme til å synke ytterligere to prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Svein Gjedrem tror rentenedgangen er rett rundt hjørnet.

Hittil har han satt ned renta to ganger i år - med til sammen ett prosentpoeng. Og han gjør det snart igjen. Gjedrem mener norsk økonomi er robust nok til det.

Gladmeldingen til norske lånekunder betyr store summer spart. Årlige brutto renteutgifter på et millionlån, synker med 10000 kroner for hvert prosentpoeng renta faller.

Drømmelesning

I Norges Banks inflasjonsrapport skriver Svein Gjedrem det samtlige av landets lånekunder ønsker å lese:

«Markedsaktørene venter vesentlige reduksjoner i renten i løpet av det nærmeste året. Slike forventninger vil også kunne finne støtte i de analysene av utviklingen for norsk økonomi vi legger fram i denne rapporten.»

Eller oversatt til godt norsk: Renta skal ned!

Det er også markedets klare tolkning av sentralbanksjefen. Senior valutaanalytiker John Einar Tørklep i DnB er i hvert fall ikke i tvil:

- Dette bærer i retning av lavere rente i 1999.

- Når kommer den første nedgangen?

- Trolig vil Norges Bank se an situasjonen et par måneder for å fjerne et par usikkerhetsmomenter. Men når revidert nasjonalbudsjett er på plass, og store deler av lønnsoppgjøret er i havn, er det klart for rentenedgang, tror Tørklep.

Det betyr at lånekundene kan sette et stort kryss i almanakken på mai måned.

Rentene i pengemarkedet sank i går ned mot 6,6 prosent. Dermed tjener bankene for tida gode penger på sine lånekunder. Nivået er relativt sett også lavere enn ved forrige rentenedsettelse fra sentralbanken.

Krona har klart seg brukbart gjennom de siste dagenes bomberegn, til tross for at oljeprisen igjen har snudd nedover.

Men viktigere er likevel sen- tralbankens nedjustering av anslagene for inflasjonen. Både for 1999 og 2000 er anslagene skrudd ned et kvart prosentpoeng, til henholdsvis 2,25 og 1,75 prosent. Det åpner døra på vidt gap for lavere renter.

DnB spår selv pengemarkedsrente på 5,5 prosent om ett år, det betyr i så fall boliglånsrente et sted midt på 6-tallet. Resultatet kan fort bli enda bedre, sett med lånekundenes øyne.

Studierenta ned

Også kundene i Statens lånekasse for utdanning kan gå lettere tider i møte. I hvert fall neste år. Styret i Lånekassa foreslår å kutte renta med et halvt prosentpoeng.

Den markedsstyrte renta er i dag belastet med et ekstra prosentpoeng som skal dekke blant annet administrasjonsutgifter. Styret mener det holder med et halvt prosentpoeng, og foreslår at kuttet gjennomføres i forbindelse med budsjettforslaget for år 2000.