Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Renta ned før helga

- Jeg vil bli meget overrasket hvis ikke renta blir satt ned i løpet av denne uka, sier administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen. - Hva fanden nøler I efter? spør den ellers så sindige analytikeren og sparebanklederen med klar adresse til Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsbak peker på at kursen på norske kroner har blitt sterkere dag for dag, og mener at en av hovedårsakene er den store renteforskjellen mellom Norge og eurolandene. Pengemarkedsrenta i Norge er mer enn dobbelt så høy som i eurolandene.

- Vi har en vesentlig høyere rente i Norge enn i noe annet land det er rimelig å sammenlikne oss med, sier Forsbak.

- Hvis ikke rentekuttet kommer raskt, har Norges Bank et forklaringsbehov, sier han.

- Det hevdes at grunnene til den store renteforskjellen og den høye norske renta ikke finnes lenger. Enig?

Lav ledighet

- Det er i hvert fall ingen gode grunner. Men det som tross alt er forskjellen mellom oss og mange andre land, er at vi fortsatt har meget lav arbeidsledighet. Det kan også være at Norges Bank ikke ser noen klare tegn til at økonomien er tilstrekkelig nedkjølt.

På den annen side har sentralbanken i sin siste kvartalsrapport opprettholdt sine prognoser om nullvekst i norsk økonomi både i år og neste år, og tegnet et svært optimistisk bilde av inflasjonen neste år. Alt dette tilsier at det er rom for å ta foten av bremsen, sier Sparebankforeningens leder.

Markedet bestemmer

Forsbak tror at økende boligpriser er en av årsakene til at Norges Bank nøler med å sette ned renta.

- Det er så sterke forventninger til lavere rente blant folk at de ikke er engstelige for å ta opp lån. Folk er i ferd med å tilpasse seg den høye renta. Norges Bank slåss nå mot markedet. En kamp de etter hvert vil tape, sier Forsbak.

- Men tror du at krona blir svekket nå selv om renta blir satt ned?

- Nei, det vil den ikke bli. Selv med et rentekutt på én prosent, er det ennå langt ned til eurorentenivået. Men et rentekutt vil bremse styrkingen av krona, sier Forsbak.