- Renta ned før jul

LUXEMBOURG (Dagbladet): - Dersom Stortinget greier å vedta et stramt statsbudsjett, vil renta gå ned før jul. Det sier finansminister Gudmund Restad til Dagbladet under en snarvisitt i EU-landet Luxembourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror et stramt budsjett vil gjenopprette tilliten til krona og dermed sende renta nedover igjen.

Men overfor krise og kaos som truer verdensøkonomien har verken Restad eller hans kolleger i Europa noe godt botemiddel.

Restads deltakelse på EUs og EFTAs felles finansministermøte i går var nei-mannens og Sp-statsrådens første møte med det lille bank- og finanslandet Luxembourg.

Restad innrømmer at han til nå mest har forbundet landet med Radio Luxembourg på 60-tallet.

Men det var helt andre toner som preget gårsdagens møte, der ett av temaene var den internasjonale valutakrisen. Overfor faren for et globalt økonomisk sammenbrudd står åpenbart Europas mektige finansministrer tilsynelatende maktesløse.

Rådville

- Man ser behovet for å foreta seg noe. Men det er ikke lett å finne oppskriften, sier Restad til Dagbladet etter møtet.

- Mener du vi står overfor en krise i verdensøkonomien på linje med krakket i 1929, slik mange spår?

- Det er vanskelig å si. Vi får håpe den spådommen er vel pessimistisk. Men det er lenge siden det har vært slik turbulens i økonomien.

- Hva mener du bør gjøres?

- Det er for dristig av en norsk finansminister å svare på hva som bør gjøres. Det internasjonale pengefondet (IMF) hadde møte en hel uke uten å komme fram til løsninger. Dette møtet i Luxembourg var preget litt av den samme stemningen som i Washington, sier Restad.

- Tror du avgift på valutahandel er et mulig virkemiddel?

- Under forutsetning av at det ble en internasjonal avgift, vil jeg ikke avvise et slikt forslag. Men jeg har ikke tro på det som en nasjonal ordning, sier Restad.

Opp til Stortinget

Mens Restad i likhet med sine europeiske kolleger er temmelig rådvill overfor valutakrisen, ser han lysere på utsiktene for den norske renta.

Utrolig nok ligger oljenasjonen Norge, med en av Europas sterkeste økonomier, på rentetoppen. Men ifølge Restad er det forbigående.

- At vi skal ha en ekstraordinær høy rente i forhold til den europeiske renta, kan ikke vare lenge. Den høye renta er naturstridig, sier Restad.

- Nå har regjeringen gjort sitt ved å legge fram et statsbudsjett. Så får vi stole på at Stortinget gjør sitt ved å følge opp. Gjør Stortinget det, vil vi se bevegelse på renta før jul, sier Restad.

Skremt

Han håper Stortinget er sitt ansvar bevisst, men vedgår at kraftsalvene fra Ap og Høyre skremmer.

- Hvis posisjoneringen er alvorlig ment, og ikke bare publikumsfrieri, da er det bekymringsfullt. Lyspunktet er at både Høyre og Ap ser behovet for innstramming i samme størrelsesorden som regjeringen, sier Restad.