Renta ned med 0,5 prosentpoeng

Styringsrenta nede på rekordlave 2,0 prosent.

SATTE NED RENTA: Visesentralbanksjef Jan Qvigstad i Norges Bank.
SATTE NED RENTA: Visesentralbanksjef Jan Qvigstad i Norges Bank. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske styringsrenta er nå nede på rekordlave 2,0 prosent.

Samtidig indikerer en ny analyse som Norges Bank legger fram i dag at styringsrenta kan komme ned mot 1,0 prosent i løpet av høsten.

Kan gå ned mot ett-tallet
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mente før dagens rentekutt at det burde holde med et kutt på 0,25 prosentpoeng. Og han er overrasket over at Norges Bank nå nedjusterer helt ned til 1 prosentpoeng.

- De har endret sine justeringer mye i det siste.  De store endringene her bare demonstrere den store usikkerheten som er nå. Jeg tror Norges bank er redd for å bli kritisert for å ta for lite i, derfor mener de det er bedre å ta hardt i, sier Harald Magnus Andreassen til Dagbladet.

- Forverrede framtidsutsikter
De fleste ekspertene hadde på forhånd spådd at renta ville settes ned ytterligere i dag, for å bremse effekten av finanskrisa.

- Utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg. For å dempe virkningene her hjemme, setter vi ned renten, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i pressemeldingen.

Og i dag presenterte visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad altså et nytt kutt fra Norges Bank.

Femte rentekutt
Dagens rentekutt er det femte siden 16. oktober i fjor, og styringsrenta var før dagens kutt nede på 2,50 prosent.

Det største kuttet foretok sentralbanksjef Svein Gjedrem den 17. desember 2008, med hele 1,75 prosentpoeng.

Det forrige kuttet var på 0,5 prosentpoeng den 4. februar i år.

I dagens pressemelding heter det videre: «Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å falle kraftigere enn tidligere anslått. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter ytterligere nedgang i produksjon og sysselsetting det nærmeste halve året. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men øker raskt.»

- For å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen blir for lav, er det riktig å sette renten lavt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Venter på bankene
Sjeføkonom Andreassen tror likevel ikke styringsrenta vil gå helt ned til ett-tallet.

- Det kan selvsagt hende. Men det er mer sannsynlig at de stopper før det, sier Andreassen.

Rentenedsettelsene skal stoppe den kraftige nedgangen i norsk økonomi, men dette har foreløpig ikke gått helt etter planen.

For folk flest betyr rentenedsettelsene at de sannsynligvis vil få enda billigere rente på egne boliglån. Men de vil også få dårligere rente på innskuddskontoene sine.

Andreassen tror bankene snart vil følge etter:

- Helt åpenbart. Jeg tror nok bankene vil kutte gjennomgående, sier han.

NHO fornøyd
- Det var riktig av Norges Bank å sette ned renten med 0,5 prosentpoeng i dag og det kan bli nødvendig for sentralbanken å kutte renten ned til ett-tallet, sier næringspolitisk direktør i NHO Petter Brubakk.

- De internasjonale økonomiske forholdene har forverret seg betydelig siden forrige rentemøte. Samtidig er det all grunn til å tro at kronekursen - som allerede har styrket seg - vil sørge for en så lav prisstigning at det blir mulig med nye rentekutt, sier Brubakk.

Se oversikten over renteutviklinga her.

Les også: Advarer unge mot å inngå fastrenteavtaler.

MENER NORGES BANK TAR I: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hos First Securities A/S.
Scan-Foto: Tor Richardsen
MENER NORGES BANK TAR I: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hos First Securities A/S. Scan-Foto: Tor Richardsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer