KUTTER RENTA KRAFTIG: Godt nytt for mange lånekunder. Svein Gjedrem kutter styringsrenta med 1,75 prosentpoeng, og snart følger sannsynligvis bankene etter.
Foto: SCANPIX
KUTTER RENTA KRAFTIG: Godt nytt for mange lånekunder. Svein Gjedrem kutter styringsrenta med 1,75 prosentpoeng, og snart følger sannsynligvis bankene etter. Foto: SCANPIXVis mer

Renta ned med 1,75 prosentpoeng

Og ekspertene forventer flere kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sentralbanksjef Svein Gjedrem valgte å dra skikkelig til på dagens rentemøte i Norges Bank, og satte ned styringsrenta med hele 1,75 prosentpoeng. Det er like mye som den svenske sentralbanken satte ned med for to uker siden.

Les pressemeldinga her.

Dermed er den norske styringsrenta nå nede på 3 prosent. Så lav har den ikke vært siden september 2006.

Historisk kutt
Sentralbanksjefen har aldri tidligere presentert et tilsvarende stort rentekutt siden ordningen med styringsrente trådte i kraft 1. januar 1991.

Faktisk er rentekuttet på 1,75 prosentpoeng den største forandringen siden styringsrenta økte med to prosentpoeng fra 1. april 1992, da den var på 9 prosentpoeng, til 7. september 1992, da den var på hele 11 prosent.

Nå er det opp til de norske bankene å sette ned sine utlånsrenter, slik at kundene merker rentekuttet på lommeboka.

Svekket vekst
- Siden utgangen av oktober er utsiktene for veksten ute og hjemme betydelig svekket. Samtidig faller prisveksten mer enn ventet. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å redusere styringsrenten mye denne gangen. Troverdigheten til inflasjonsmålet gjør det nå mulig å bruke pengepolitikken aktivt for å dempe utslagene av finanskrisen på norsk økonomi, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Les begrunnelsen til Norges Bank her.

Norges Bank signaliserer at styringsrenta framover bør ligge et sted mellom 2 og 3 prosentpoeng. Dermed åpner de for ytterligere kutt.

- Fornøyd

- Nå som styringsrenta er nede på 3 prosent regner jeg med at de aller fleste banker vil sette ned renta de neste dagene, selv de som reduserte rentene i forkant av dagens rentemøte. Det var ikke forventet at Gjedrem skulle sette ned renta med så mye som 1,75 prosentpoeng, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, til Dagbladet.no.

Han er veldig fornøyd med sentralbanksjefens avgjørelse.

- Dette er veldig bra. Jeg forventet meg en nedgang på 1,5 prosentpoeng, men mente Gjedrem godt kunne sette den ned med 2 poeng - så 1, 75 er jeg fornøyd med, sier han.

NHO vil ha mer
NHO-direktør Finn Bergesen jr. sa på forhånd at han håpet på et rentekutt på opp mot to prosentpoeng, og mente det var helt utenkelig med et kutt mindre enn ett prosentpoeng.

Dagens rentekutt på 1,75 prosentpoeng var nødvendig, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

— NHO hadde forventninger om at Norges Bank ville ta konsekvensen av omfanget av finanskrisen og konsekvensene den har for resten av økonomien, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO.

Rentedifferansen til Sverige, Euro-området og Storbritannia er på 0,5-1 prosentpoeng etter dette kuttet.

— Vi regner med at Norges Bank kommer tilbake med flere rentekutt, sier NHO-sjefen.

Også Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, spår ytterligere kutt.

- Dette var et kraftig kutt, og det viser at Norges Bank tar situasjonen på alvor, sier Mork.

- Det er ikke usannsynlig med et nytt kutt på et helt prosentpoeng ved neste rentemøte i februar, sier han.

Følger etter svenskene

Forrige rentemøte var 29. oktober, og da satte Gjedrem ned renta med 0,5 prosentpoeng.

I dag forventet alle et kraftigere kutt, etter at både den svenske, den engelske og den europeiske sentralbanken kuttet renta kraftig. Den svenske sentralbanken satte ned styringsrenta med hele 1,75 prosentpoeng for to uker siden, og den ligger nå på rekordlave 2 prosent.

Dette ga norske eksperter vann på mølla, og flere mente Gjedrem burde innkalle til ekstraordinært rentemøte og kutte straks.

Den norske styringsrenta lå i dag tidlig på 4,75 prosent. Dagens rentenedgang blir den tredje i år - 15 oktober satte Norges Bank ned styringsrenta for første gang, også da med 0,5 prosentpoeng. Det var den første rentenedgangen siden mars 2004.

Gjedrem har økt renta hele 16 ganger siden juli 2005.

Se statistikken over styringsrenta her.

Saken oppdateres