- Renta ned på onsdag

Til 4,75 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste analytikere tror at hovedstyret i Norges Bank vil sette ned styringsrenta på sitt ordinære rentemøte onsdag.

En rentenedgang på 0,5 prosentpoeng er mest sannsynlig, slik at renta blir på 4,75 prosent.

Alle er imidlertid ikke like sikre på om en rentenedgang er riktig i dagens situasjon med en høyst usikker verdensøkonomien og med en kronekurs som viser fallende tendens.- Fornuftig å vente
En av dem som mener det er fornuftig å vente er seniorøkonom Arne Lohmann Rasmussen i Danske Bank.

I sin siste rapport viser han, ifølge DN.no, til at Norges Bank de siste ukene har tilført masse likviditet i markedet.

- Det vil være fornuftig å la markedet fordøye dette og vente til desember med en rentenedsettelse. Markedet skal også få lov til å fordøye den store redningspakken til bankene, skriver seniorøkonomen.

Han skriver også at Norges Bank har fått en stor utfordring fordi den norske krona har svekket seg kraftig siden renta ble satt ned for fjorten dager siden.

Stoltenberg vil ha renta ned
Regjeringen er svært forsiktig med å komme med råd til Norges Bank, men i debatten i Stortinget fredag om regjeringens tiltakspakk, oppfordret statsminister Jens Stoltenberg bankene om rentenedsettelse.

- Tiltakspakken har bidratt til at banksystemet igjen fungerer mer normalt. Satsbudsjettet legger til rette for lavere rente. Norges Bank satte i forrige uke ned renta. Pengemarkedsrenta er gått ned. Når det alminnelige rentenivået går ned, må også bankene følge opp og sette ned sine renter, sa han.

En årsak til at noen økonomer ikke lenger er like sikker på at Norges Bank vil sette ned renta med 0,5 prosentpoeng kommende onsdag, men kanskje nøye seg med 0,25 prosentpoeng, eller til og med vente med nedsettelsen til desember, er usikkerheten ute og hjemme.

Den svekkede kronekursen veier etter manges mening tungt i retning av å være forsiktige med rentenedsettelser.

- Dersom Norges Bank setter ned renten med et halvt prosentpoeng, og samtidig kommer med signaler om ytterligere rentekutt, kan resultatet fort bli en ytterligere kronesvekkelse, mener Lohmann Rasmussen.

Lavere rente på nyåret
Uansett hvor mye styringsrenta går ned onsdag, er det en unison oppfatning at renta vil gå ytterligere ned på nyåret.
FRYKTER NY BOLIGBOBLE: De fleste finansanalytikerne tror at Norges Bank kommer til å sette ned sin styringsrente på onsdag, og at en ytterligere nedgang vil fortsette til ut på nyåret. Enkelte økonomer frykter derimot at en for lav rente, vil føre til kunstig høy økning i boligprisene. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD
FRYKTER NY BOLIGBOBLE: De fleste finansanalytikerne tror at Norges Bank kommer til å sette ned sin styringsrente på onsdag, og at en ytterligere nedgang vil fortsette til ut på nyåret. Enkelte økonomer frykter derimot at en for lav rente, vil føre til kunstig høy økning i boligprisene. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Sjeføkonom i Nordea Steinar Juel, mener at styringsrenten ikke bør komme under 4 prosent, og ser for seg at den gradvis blir kuttet til et slikt nivå fram mot neste sommer.

Han advarer mot en for lav rente, som etter hans mening kan føre til en ny boligboble.

- Det er betydelig behov for kutt i renta framover, men Gjedrem bør stoppe når han når 4 prosent, sier han til Dagens Næringsliv.

(NTB)

- Renta ned på onsdag