Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Renta ned til jul

Renta går ned til jul, tror Per-Kristian Foss. - En finansminister skal ikke love renteendringer, men dette budsjettet legger grunnlaget for at renta skal gå ned. Det vil bety tusenvis av kroner for folk flest, sier Foss, som smilte bredt i Stortinget i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiske feiginger

- Hagen gikk for langt

Et budsjett som finansministeren kaller ansvarlig og som ifølge opposisjonen har et klart Høyre-stempel, er den beste julegaven Foss kan få.

Som ventet berget Frp budsjettet og regjeringen. Og selv om Hagen utelukker en liknende redningsaksjon ved neste korsvei, lot både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss bekymringene ligge i går.

I virkeligheten var de forberedt på langt mer juling.

- Det er ikke tegn på svakhet, men et tegn på styrke at man kan stille et kabinettsspørsmål. Jeg kan knapt huske sist en regjering fikk gjennom budsjettet i Stortinget med så små endringer, sier Bondevik.

Ap-hjelp

I tillegg slipper han en budsjettavtale med Frp som til de grader ville plassert ham i Hagens fang. Det la regjeringskilder stor vekt på i går. Selv om Hagen truer med å bruke mer penger enn budsjettrammen tillater allerede til vinteren, regner Bondevik med at et ansvarlig Ap vil hindre budsjettsprekk.

Dagen var ekstra god for Høyre.

For første gang på mer enn ti år er Høyre i regjering, Høyre har finansministeren, og finansministeren får gjennom sitt budsjett i Stortinget med en endring ikke større enn 400 millioner.

Og meningsmålingene tyder på at velgerne så langt setter pris på Høyre i regjering.

Stortrives

- Jo, vi stortrives om dagen, sier en sentral Høyre-aktør.

- Meningsmålinger tar jeg med fatning, de går opp og ned. Men jeg er naturligvis godt tilfreds med at vi har fått gjennom et budsjett som legger til rette for rentenedgang, sier Foss.

- Vi har lavere utgiftsvekst og lavere kredittvekst enn Stoltenberg-regjeringen. Det er svært viktig at vi det første året den såkalte handlingsregelen (om bruk av oljepengene, red.anm.) blir praktisert, ikke får en budsjettsprekk på flere milliarder. En finansminister skal ikke garantere renteendringer. Men det er bred enighet i fagmiljøene om at det er grunnlag for rentenedgang før jul, sier Foss.

Ros til Hagen

- Hagen sier at det ikke er aktuelt å redde regjeringen på denne måten neste gang...

- Jeg vil gi Hagen honnør for at han berget et budsjett som jo går i en retning hans velgere har bedt om. Ellers vil jeg si at både vi og Frp kan lære noe av denne prosessen.

FORNØYD: Finansminister Per-Kristian Foss kaller budsjettet ansvarlig. Og han mener folk flest vil få mer penger mellom hendene.Foto: BJØRN OWE HOLMBERG
Hele Norges coronakart