Renta øker denne uka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Norges Bank vil sette opp styringsrenta med et kvart prosentpoeng onsdag denne uka. Det går nå så bra i norsk økonomi at det er behov for å øke renta for å kjøle ned låne- og forbruksiveren. Sysselsettingen øker og arbeidsledigheten nærmer seg det såkalte likevektsnivået. Fortsatt vil inflasjonen være lav. Økende import fra Kina og andre lavprisland holder veksten i konsumpriser lav. Det samme vil nok et moderat lønnsoppgjør bidra til.

Men nå frykter økonomene at ledigheten etter hvert blir så lav at det vil føre til økt lønnspress fordi arbeidsgivere vil måtte konkurrere om arbeidskraften. Når ledigheten er høy, er det ikke en tilsvarende konkurranse, og lønningene kan holdes lavere. Og når lønningene forventes å øke, vil også bedriftenes kostnader øke, og dermed prisene som måles og veies av Norges Bank. Nå tror imidlertid de færreste at inflasjonsmålet på 2,5 prosent er innen rekkevidde. Men for å unngå at prisstigningen kommer brått, som en plutselig ketchupmasse, og dermed også renteøkningene, anbefaler makroøkonomene Norges Bank å øke renta litt mer og litt oftere enn banken har lagt opp til.

Svaret får vi når sentralbanksjef Svein Gjedrem legger fram den nye inflasjonsrapporten. Alle venter en økning av styringsrenta fra 2,25 til 2,50 prosent. Det vil si at de fleste låntakere får økt renta på sine boliglån tilsvarende. Samlet vil renta da ha steget med 0,75 prosentpoeng fra den var på sitt laveste. Det vil tilsvare en merutgift på 600 kroner måneden for dem som har et lån på én million kroner. Det vil være mer enn det man kan regne med blir gitt som generelt tillegg i lønnsoppgjøret. Alle slike rentestykker er egnet til å forstyrre lønnsoppgjøret, på samme måte som nyhetene om vanvittige lederlønnsøkninger gjør det. På den annen side er det kanskje tid for ekte harme blant disiplinerte lønnstakere overfor dem som i stadig mindre grad er innstilt på å dele likt. Dessuten; dersom en renteøkning kan øke temperaturen blant arbeidstakerne, vil det også kunne hjelpe Norges Bank med å nå sitt inflasjonsmål. Banken regner alltid med litt høyere lønnsvekst enn det Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet gjør.