Renta øker

Norges Bank satte i dag opp bankenes dagslånsrente med 0,25 prosentpoeng. Også sentralbankens innskuddsrente - den såkalte foliorenten - er økt like mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bakgrunnen er utviklingen i penge- og valutamarkedet den senere tid, sier sentralbanksjef Kjell Storvik. Han viser til at Norges Banks løpende utøvelse av pengepolitikken skal rettes inn mot stabilitet i kronens verdi, målt mot europeiske valutaer.

Norges Banks renter er etter rentejusteringen torsdag 5,75 prosent på dagslånsrenter og 3,75 på foliorenten.

»Hard landing»

Norges Bank antydet, da sentralbanken onsdag la fram sin første inflasjonsrapport i år, at den sterke økonomiske veksten i Norge vil føre til en «hard landing» for norsk økonomi. Spørsmålet er bare når den økonomiske nedgangen kommer, konkluderte Norges Banks.

Sentralbanksjef Kjell Storvik formante regjering og storting atter en gang om å stramme inn den økonomiske politikken, det vil si kutte ned på utgiftssiden på statsbudsjettet for å unngå at priser og lønninger løper løpsk.

På spørsmål fra NTB om det er for sent komme med innstrammingstiltak nå, viser Storvik til mulig tiltak i revidert nasjonalbudsjett til våren.

- Men det skal mye til av innstramminger for å få den stabiliseringen som er ønskelig. Det er også grenser for hva man kan få til av finanspolitiske innstramminger midt i året, sier Storvik til NTB.

Sparebankene

Allerede på slutten av 1997 anbefalte Sparebankforeningen i Norge at rentenivået i Norge blir økt med fra en kvart til en halv prosent.

- Renteøkningen kan gi bedriftene en reduksjon i fortjenesten, men det behøver ikke å være negativt. Det kan for eksempel gjøre bedriftslederne noe mindre villig til å gi store tillegg ved vårens tariffoppgjør, sa administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen i Norge til NTB.

Forsbak mente på slutten av fjoråret at norsk finanspolitik var svekket som følge av at det på statsbudsjettet for 1998 ikke er signalisert noen inndraging av kjøpekraften.

(NTB)