Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta opp for første gang siden mai i fjor

Spår ytterligere hopp.

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer i dag den nye styringsrenta. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer i dag den nye styringsrenta. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forkant av dagens rentemøte forventet de fleste at styringsrenta vil bli hevet.

Nyhetsbyrået Reuters snakket med analytikere, og åtte av tolv trodde den ville bli hevet fra 2 til 2,25 prosent.

Flertallet fikk helt rett.

- Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renta. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renta bør settes opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen ifølge NTB.

Selv om prisstigningen fortsatt er lav, noe som taler for å holde renta lav, mener sentralbanksjefen at det er utsikter til at prisene vil øke i løpet av det neste året.

- Analysene vi la fram i mars, tilsa at styringsrenta gradvis skal heves mot et mer normalt nivå. Utviklingen siden da har vært om lag som ventet. En samlet vurdering tilsier at vi øker renta nå, sier Olsen.

Bankene vil nå vurdere hva de gjøre med sine renter.

- Vi tar ingen rentebeslutning i dag. Vi kommer til å se an konkurransebildet her i Norge, og hvordan prisen vi må betale for penger utvikler seg de neste dagene. Vi har hatt en veldig lang periode med unormalt lav rente, men nå går vi nok sakte men sikkert mot et mer normalt rentenivå. Det er sannsynlig at det ligger et lite rentehopp i luften for oss forbrukere også, skriver informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR i en e-post til Dagbladet.

Ifølgte NTB blir det trolig nye rentehopp i september og desember. Allerede i februar neste år kan den første renteøkningen i 2012 komme. Den vil trolig bli fulgt av tre nye rentehopp før året er omme.

Dagens renteøkning er den første siden 5. mai i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media