- Renta opp før september

En av Norges ledende økonomer spår renteøkning innen høsten. Dersom den kommer før valget, vil det skape ekstra trøbbel for et allerede hardt presset regjeringsparti, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror vi får den første renteøkningen innen 19. september, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Dagbladet.

- Det er ikke sikkert at en renteøkning vil bety spikeren i kista for Jens, men det er helt klart uheldig for ham om renta settes opp før valget, sier Aarebrot.

Is i magen

Norges Bank har rentemøte onsdag 20. juni. De neste mulighetene for å endre renta er 8. august og 19. september. Stortingsvalget er søndag 9. og mandag 10. september.

- Valget vil ikke hindre sentralbanksjef Svein Gjedrem i å gjøre det han finner nødvendig, sier valgforskeren til Dagbladet.

Aarebrot tror Gjedrem vil ha is i magen og se om den halverte matmomsen som innføres 1. juli, virker inn på prisindeksen, før han endrer renta. Han mener at mye av renteeffekten allerede kan ha blitt tatt ut i Arbeiderpartiets tilbakegang.

- Ap kan ikke miste den samme velgeren to ganger, sier han.

Treffsikker

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork har tidligere vist en imponerende treffsikkerhet i å forutsi renta. Har han rett også denne gangen, blir det tøffere tider til høsten.

Prisstigningen siste år var på rekordhøye 4,3 prosent, viser statistikken for mai som ble offentliggjort i går.

- Dette er høye, ubehagelige tall. Likevel vil nok Norges Bank avvente utslagene av halvert matmoms - og muligens valgutfallet - før det blir gjort noe med renta, sier Mork til Dagbladet. Han understreker at månedlige svingninger ikke er avgjørende for sentralbanken, men prisutsiktene videre framover.

Prishopp

Matvarer, bensin, strøm, flyreiser, buss og taxi, barnehager og hjemmehjelpstjenester - alt er blitt dyrere. Flybilletter har gått opp med hele 20 prosent det siste året, mens bensinprisene økte 5,3 prosent bare i mai.

I tillegg til mat og bensin er det prissjokket på strøm som trekker indeksen mest opp. Strømprisen var 36 prosent høyere i mai i år enn for ett år siden.

- Dette er den høyeste prisstigningen siden desember 1990, sier sjefanalytiker Øystein Stephansen i Gjensidige NOR Markets til Dagbladet.

Stephansen tror de nye tallene kan få Norges Bank til å endre sin nøytrale grunnholdning og varsle at en renteøkning nå er mest sannsynlig. Her er han og Mork på linje.

OPTIMISME: Til tross for blytung himmel og historisk lave meningsmålinger, ga statsministeren uttrykk for en forbløffende optimisme i går.