Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta opp i dag?

Spenning foran dagens rentemøte i Norges Bank klokka 14.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken holder en knapp på en heving av markedsrenten på 0,25 prosentpoeng.

I praksis betyr det at også renta på boliglånet ditt kan stige tilsvarende. 

- Vi gir renteøkningsalternativet en sannsynlighet på 70 prosent og 30 prosent for uendret rente, skriver Mork i sin analyse på Handelsbankens nettsider..

Han mener det er gode argumenter for begge deler: Fortsatt stramt arbeidsmarked og topprekord i antall ledige jobber, samt prisøkningen vi har opplevd i år - tilsier renteheving.

Konjunktur-toppen passert?

Mens det som taler for en uendret rente er den amerikanske resesjonen, og at de gode norske tidene - de høye konjunkturene - også ser ut til å ha passert toppen.

Mork tror likevel på at rentetoppen er nådd, og at selv om den skulle bli satt opp nå, vil renta bli lavere fra høsten igjen.

Tror på uendret

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror renten skal videre opp, men holder likevel en knapp på at renten holdes uendret i dag.

- I en tid hvor kjerneinflasjonen er 2,2 prosent og den innenlandske inflasjonen er godt over 3 prosent, og vi vet at lønnsveksten er høy og vil holde seg på grunn av et stramt arbeidsmarked, så er det vanskelig å se hva som skal stoppe inflasjonen i å stige ytterligere, sier Jullum til Dn.no. Men han tror likevel Norges bank vil vente litt med en eventuell «motgift».

Det kan også hende sentralbanksjef Svein Gjedrem vil avvente lønnsoppgjøret og jordbruksoppgjøret senere i år før han tar en beslutning om eventuell renteendring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media