Renta opp i USA

Amerikanerne har fått sin første renteøkning på fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ventet besluttet sentralbanken onsdag å heve renten med et kvart prosentpoeng til 1,25 prosent.

Og USA var forberedt på renteøkning. Analytikere og kommentatorer var på forhånd skjønt enige om at resultatet av rentemøtet ville bli at sentralbanksjef Alan Greenspan hevet renten for første gang på fire år. Slik gikk det også.

I god økonom-tradisjon velger analytiker David Buik i selskapet Cantor Index å sammenligne rentespørsmålet med forholdet mellom lege og pasient:

- Alt over en økning på 0,25 prosentpoeng vil være en overraskelse, sa han før resultatet var kjent. Doktor Greenspan liker aldri å gi pasientene sine sjokk. Han foretrekker at de tar medisinen sin forsiktig og regelmessig, spår Buik i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Renten i USA har en stund ligget på 1 prosent, det laveste nivået siden 1958. Når Greenspan har valgt å heve den til 1,25 prosent, vil det få betydning både for priser og aksjekurser.

En undersøkelse som ble offentliggjort tirsdag, viste at de amerikanske forbrukernes tillit til økonomien er den høyeste på to år. Det kan tyde på at de vil bruke mer penger i tiden som kommer, og økt etterspørsel vil dermed presse opp prisene på forbruksvarer.

Når renten for tiden er rekordlav både i USA og europeiske land, så skyldes det blant annet frykten for deflasjon, at priser og lønninger skal begynne å synke. Utsikter til høyere forbruk demper denne frykten i USA, noe som åpner for en renteøkning.

Økende rente gjør det mer lønnsomt å sette penger i banken, og demper vanligvis forbruket. Dermed vil også prisene stige mindre enn de ellers ville gjort.

En viktig grunn til at amerikanerne har fått ny tillit til økonomien, er at den økonomiske veksten omsider har begynt å gi seg utslag i nye jobber. Et lettere arbeidsmarked gir ny optimisme og demper kanskje barrieren mot å ta opp lån, for eksempel til huskjøp.

En solid økonomisk oppgang vil også være kjærkommen for president George W. Bush, som sårt trenger noen gode nyheter på hjemmebane for å trekke oppmerksomheten bort fra de stadige voldshandlingene i Irak.

Et problem for de amerikanske arbeidstakerne er likevel de lave lønningene som preger mange bransjer. Det siste året har mediene trukket fram en rekke eksempler på folk som både har en og to jobber, men som likevel har store problemer med å klare utgiftene ved å bo og leve i de store byene.

(NTB)

<B>FØLGER KURVENE:</B> En mekler i Frankfurt fulgte markedet i vente på rentemeldinga fra USA.