Renta senkes i Europa og USA

Koordinert krisetiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sentralbanker på begge sider av Atlanterhavet kunngjør at de senker renta som følge av finanskrisen som sprer seg.


Den amerikanske sentralbanken sier
i en pressemelding at det historiske samarbeidet er et ledd av en samordnet global strategi for å stanse finanskrisen.

Det er denne banken sammen med sentralbankene i Canada, Storbritannia, Sverige, Sveits, og den europeiske sentralbanken som setter ned renta i dag. Bankene senker renta fra 0,5 til ett helt prosentpoeng.

Like etter nyheten fra sentralbankene, meldte Norges Bank at styringsrenta skal vurderes allerede 15. oktober, to uker før det planlagte rentemøtet skulle finne sted, melder NTB.


Global aksjon

I natt valgte også sentralbanken i Japan å senke renten. Etter en dag med historisk fall på børsen i Tokyo, ble styringsrenten senket fra 3,5 prosent til 2,5 prosent.

Det betyr at renteaksjonen vil få store virkninger i finansmarkedet Asia, Amerika og Europa.

Hopp på Oslo Børs

Oslo Børs opplevde i morgentimene en nedgang på nær 10 prosent. Dette snudde brått, etter at det store renteprosjektet ble kjent.

AVVENTER: Norges Bank er ikke med på dagens historiske renteaksjon, men har fremskyndet neste rentemøte til 15. oktober for å vurdere situasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
AVVENTER: Norges Bank er ikke med på dagens historiske renteaksjon, men har fremskyndet neste rentemøte til 15. oktober for å vurdere situasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Børsen steg kraftig klokka 13, og var faktisk en stund et par prosent i pluss. Dette var nok et utslag av at markedet reagerte spontant på meldingen om at banker i USA og Europa kutter renta, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til Dagbladet.no.

På det verste hadde børsen en nedgang på 9,39 prosent i morgentimene i dag. Etter rentenyhetene fra bankene i USA og Europa flatet børsen ut på rundt null, med fra klokka 15 i dag begynte børsen å rase på nytt.

Oslo Børs endte med en hovedindeks på 252,10, ned 6,45 prosent.

Norge er ikke med

Norges Bank er ikke med på samarbeidet mellom de store bankene i dag. Etter planen skal ikke vår styringsrente diskuteres før rentemøtet om tre uker, 29. oktober.

Men i en melding som kom like etter nyheten fra de andre bankene, skal Norges Bank vurdere styringsrenta 15. oktober, to uker før det planlagte rentemøtet skulle finne sted, melder NTB.

- Finanskrisen har spredd seg hurtig over landegrensene. Rentereduksjonen vi nå ser er koordinert mellom de store landene. Det er gledelig at de store landene samler seg om tiltak som kan lette markedssituasjonen. Norges Bank vil vurdere virkningene av tiltakene som er satt inn over noe tid, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Dette frustrerer enkelte finansaktører i det norske markedet.

Renta senkes i Europa og USA

- Dette er et internasjonalt koordinert rentekutt som «alle» er med på. Bortsett fra Norge, dessverre, sukker sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir overfor NA24.

- Låntakere sliter

Flere låntakere har begynt å få problemer med økonomien som følge av renteøkningene de siste tre årene, viser en fersk undersøkelse fra Sparebankforeningen, skriver NTB.

Husholdninger med høye lån og unge i etableringsfasen er de mest sårbare.

Tre av ti låntakere klarer seg akkurat på den inntekten de har, eller så strekker ikke pengene til.

Særlig de med lån over 1,5 millioner har fått dårligere økonomi det siste året, og de skylder først og fremst på høyere rente, framgår det av undersøkelsen.

Krisen øker på Island

Finanskrisen på Island har forverret seg i dag da landets største bank måtte be om nødlån fra Sverige og staten tok full kontroll over enda en bank.

Islandske myndigheter prioriterer å beskytte sine egne innbyggere og deres sparepenger, noe som betyr at bankenes utenlandske forbindelser må forberede seg på tap.

Britiske myndigheter varslet onsdag at de vil saksøke Island etter at britiske sparere tapte pengene sine da en islandsk nettbank i Storbritannia stanset virksomheten som følge av den islandske bankkollapsen.

Tok full kontroll over Glitnir

Aksjekursen til Kaupthing, Islands største bank, stupte 34 prosent på Stockholmsbørsen før handelen ble stanset og Kaupthing kunngjorde at den svenske avdelingen av banken skal selges.

Den islandske staten tok i dag full kontroll over landets tredje største bank Glitnir, som staten allerede i forrige uke overtok en 75 prosents eierandel i. Tirsdag ble Landsbanki nasjonalisert.

Det islandske kredittilsynet understreker at Glitnir fortsetter som vanlig på Island og at alle hjemlige innskudd er fullt ut sikret av statens garantiordning.


Dagbladet.no kommer med mer.