Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta settes opp igjen

Sjekk hva renteøkningene betyr for deg med vår rentekalkulator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges Bank har besluttet å sette opp utlånsrenta med 0,25 prosentpoeng, til 3 prosent, med virkning fra 17. august. Det melder Norges Bank i en pressemelding.

Dagens renteøkning er den femte i rekken, siden sentralbanksjef Svein Gjedrem og Co begynte å øke renta i slutten av juli i fjor. Frem til da hadde vi en historisk lav rente, på 1,75 prosent, som var den laveste styringsrenta på 60 år. Renta hadde da stått på stedet hvil i over et år.

Flere økninger i sikte

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har en rekke ganger hittil i år signalisert at renta skal økes i små, og ikke hyppige skritt, til det han kaller et mer «normalt nivå». Dette gjentas i dagens pressemelding

«I første halvår ble renten økt to ganger med 0,25 prosentenheter. Det er utsikter til at renten vil øke videre i om lag samme takt», bebuder Gjedrem og Norges Bank.

Vil vurdere å følge etter

DnBNOR - største långiver til privatpersoner her i landet med om lag 37 prosent av markedet - kommer til å vurdere i nær framtid om banken skal sette opp utlånsrentene til kundene.

Ved forrige renteøkning fra Norges Bank på 0,25 prosent i mai, fikk de fleste DnBNOR-kunder med lån under en million kroner det samme påslaget. Renta ble ikke rørt for kunder som hadde lån større enn en million.

VIL SETTE OPP RENTA  YTTERLIGERE: - I  første halvår ble renten økt to ganger med 0,25 prosentenheter. Det er utsikter til at renten vil øke videre i om lag samme takt», bebuder Svein Gjedrem og Norges Bank i dagens pressemelding. Foto: Scanpix
VIL SETTE OPP RENTA YTTERLIGERE: - I første halvår ble renten økt to ganger med 0,25 prosentenheter. Det er utsikter til at renten vil øke videre i om lag samme takt», bebuder Svein Gjedrem og Norges Bank i dagens pressemelding. Foto: Scanpix Vis mer

- Her i banken er det de ulike forretningsområdene som selv vurderer eventuelle utslag av renteøkningen fra Norges Bank. En økning på 0,25 er som de fleste fagøkonomene hadde spådd, sier informasjonsdirektør for bankens personmarked, Eivind Grønstad, til Dagbladet.no.

Nordea er nest størst på privatmarkedet med 12 prosent av lånene.

- Ingenting blir bestemt i dag. Konsernledelsen tar avgjørelsen i løpet av noen dager, sier assisterende informasjonsdirektør Rune Sjøhelle til Dagbladet.no.

Da Norges Bank forrige gang hevet renta - med 0,25 prosentpoeng i mai i år - endret ikke Nordea lånerentene til sine privatkunderr. Da Norges Bank økte renta med 0,25 tidligere i vår, ga Nordea sine kunder et påslag på 0,2 prosent.

-Det har vært en viss økning i sommer med forespørsler fra privatkunder om å binde renta for lengre tid. Pr. i dag tilbyr vi boligrente på 5,52 prosent med fem års bindingstid. En renteøkning fra Norges Bank påvirker ikke et slikt rentetilbud på kort sikt, sier Sjøhelle.

Så mye utgjør renteøkningene

Norges Banks renteøkninger siden juli i fjor er på til sammen 1,25 prosentpoeng. Så mye utgjør en slik økning i året på ulike lånebeløp:

For et lån på en million kroner utgjør en renteøkning på 1,25 prosentpoeng en merutgift på 12500 kroner i året, før skatt. Etter skattefradraget utgjør økningen en merutgift på 9000 kroner i året. Per måned er merutgiften 1041 kroner før skattefradrag, og 750 kroner etter skattefradrag.

image: Renta settes opp igjen

For et lån på 2 millioner kroner utgjør en renteøkning på 1,25 prosentpoeng en merutgift på 25000 kroner i året, før skatt. Etter skattefradraget utgjør økningen en merutgift på 18000 kroner i året. Per måned er merutgiften 2083 kroner før skattefradrag, og 1500 kroner etter skattefradrag.

For et lån på 3 millioner kroner utgjør en renteøkning på 1,25 prosentpoeng en merutgift på 37500 kroner i året, før skatt. Etter skattefradraget utgjør økningen en merutgift på 27000 kroner i året. Per måned er merutgiften 3125 kroner før skattefradrag, og 2250 kroner etter skattefradrag.

Du kan sjekke hva renteøkningene utgjør for ditt lån i kalkulatoren til høyre i denne artikkelen.

NB.
Ikke alle banker har fulgt opp alle renteøkningene fra Norges Bank.