Renta skal ned, men ingen vet hvor mye

Alle er enige om at styringsrenta fra Norges Bank blir satt ned onsdag. Men ingen tør si hvor mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har aldri vært så sikre på at det kommer en betydelig rentenedsettelse som vi er nå, samtidig har vi aldri vært så usikre på hvor mye renta blir satt ned med, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Han venter en nedgang i styringsrenta fra Norges Bank på mellom 0,75 og 1,5 prosentpoeng. Senioranalytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR tipper kutt på 1 prosentpoeng, mens sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir topper på sin side med forventninger om et kutt på 1,5 prosentpoeng.

- Men jeg skulle ønske meg at Norges Bank satte ned renta med 2 prosentpoeng, fordi det ville hatt en ekstra sterk psykologisk effekt i markedet og bidratt til å dempe den veldig sterke pessimismen, sier Holvik.


•Hvor mye går renta ned? Vær blant de første som får beskjed!
•SMS e til 2400, så sender vi deg varsko om de største nyhetene. 5,- per melding.

Massivt press

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er under massivt press fra alle kanter om å komme med et kutt i styringsrenta som virkelig monner. Selv har han allerede signalisert at renta blir satt ned på rentemøtet i Norges Bank onsdag, men sentralbankens forkjærlighet for å endre renta med relativt små trinn gjør det ekstra vanskelig å spå om framtida denne gangen.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener at det ikke er noen tvil om at renta skal ned, men hvor mye verken kan eller vil hun diskutere offentlig. Halvorsen har klokkertro på rentemedisinens fortreffelighet i et sykdomsrammet banksystem og næringsliv.


•Norges Bank annonserer beslutningen fra rentemøtet klokken 14 onsdag.
•Send e til 2400 og få beskjed om rentenedsettelsen direkte til din mobil!

Konkurranseevne

Ola Grytten peker på rentenivåets betydning for konkurranseevnen til den eksportrettede industrien som har noen av den samme effekten som kronekursen. Også hovedorganisasjonene NHO og LO forventer et solid rentekutt for å hjelpe næringslivet og husholdningene. Hensynet til eksportnæringen kan indikere at styringsrenta skal bevege seg ned mot nivået i Europa, som for tiden ligger på rundt 2,5 prosent.

- Rentenivået nå er kunstig lavt i Europa. Jeg tror vi på lengre sikt skal et stykke ned på 3-tallet, sier han.

Varsler rentehopp

I likhet med flere andre, regner Grytten med at pengemarkedsrentene kommer til å skyte i været igjen hvis sentralbanken ikke innfrir forventningene om et realt kutt denne gangen. Tirsdag klokken 12 lå tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR) på 4,59 prosent, mot en styringsrente på 4,75. Et kraftig kutt fra Norges banke er med andre ord allerede priset inn.

- Hvis forventningene i markedet ikke blir innfridd, vil pengemarkedsrentene stige igjen, og det vil skape usikkerhet om kriseforståelsen er god nok hos sentralbanken og myndighetene. Det markedet trenger nå er tydelige og sterke virkemidler, sier Elisabeth Holvik i Glitnir.

Venter flere kutt

Kyrre Aamdal i DnB NOR tror Norges Bank kommer til å gå relativt forsiktig fram, men ser for seg at rentenivået på lengre sikt kommer ned i 2,5 prosent etter rentenedsettelser ved flere anledninger framover.

- Vi hadde sett at sentralbanken satte renta noe mer ned allerede nå. Blir markedet skuffet, kan vi nok se at pengemarkedsrentene trekker en del opp. Det vil begrense bankenes muligheter til å sette rentene ned til publikum, sier han.


SMS e til 2400, så sender vi deg varsko om de største nyhetene. 5,- per melding.
•Du kan når som helst stoppe tjenesten ved å sende stopp til 2400.


(©NTB)

 

KAN IKKE SI NOE: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener at det ikke er noen tvil om at renta skal ned, men hvor mye verken kan eller vil hun diskutere offentlig.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KAN IKKE SI NOE: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener at det ikke er noen tvil om at renta skal ned, men hvor mye verken kan eller vil hun diskutere offentlig. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer