TROR NORGES BANK SETTER NED RENTA: Halvparten av nordmennene tror Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem setter ned renta det neste året.
TROR NORGES BANK SETTER NED RENTA: Halvparten av nordmennene tror Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem setter ned renta det neste året.Vis mer

Renta skal ned, tror annenhver nordmann

Ifølge rapport fra Norges Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn annenhver nordmann forventer at renta går ned i løpet av de neste tolv månedene. Bare hver femte nordmann tror på renteøkning i samme periode.

Husholdningene venter seg både lavere rente og høyere lønn i løpet av det neste året. Svekket lønnsomhet, færre ansatte og en lønnsutvikling som neppe er så positiv som husholdningene ser for seg, mener næringslivslederne. Det er blant konklusjonene i forventningsrapporten til Norges Bank for fjerde kvartal i år.

Etter klare uttalelser fra både statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og sentralbanken selv er det ikke uventet en utbredt forventning blant husholdningene om lavere rente de neste tolv månedene.

- Enorm endring

52 prosent av deltakerne i undersøkelsen, som TNS Gallup har gjort for sentralbanken, svarer at de forventer lavere rente på lånene sine i denne perioden. Det er betydelig flere enn i tredje kvartal, da bare 7 prosent av husholdningene svarte det samme.

- Dette er en enorm endring på kort tid, og skyldes at sentralbanken siden sist har satt ned styringsrenta to ganger og er helt i tråd med signalene fra regjeringen, analytikere og sentralbanken. Folk følger med og passer godt på lommeboka si, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Rammer de få

I tredje kvartal i år svarte hele 69,1 prosent av husholdningene at de trodde renta ville bli satt opp det kommende året, i fjerde kvartal har denne gruppen blitt redusert til 22,8 prosent.

Gundersen mener funnene i undersøkelsen viser at finanskrisen først og fremst rammer de få, og avspeiler at det store flertallet, som føler at de sitter trygt i jobbene sine, slipper godt fra krisen. Husholdningene gir uttrykk for en viss optimisme og svarer at lønna skal opp med 4,5 prosent neste år, mot forventninger i tredje kvartal i år om en lønnsøkning på 4,3 prosent.

Pessimistiske ledere

Næringslivsledernes svar avspeiler på langt nær den samme troen på den nære framtida som husholdningene. De mener at lønnsnivået i deres bedrift neste år bare skal opp 4 prosent. 40,8 prosent av dem regner med lavere lønnsomhet de neste tolv månedene.

Troen på dårligere tider i form av svekket inntjening kommer parallelt med at hver fjerde leder, 28 prosent, mener at deres bedrift kommer til å få færre ansatte det kommende året.

- Det er noen få av oss som vil bære mesteparten av belastningen av krisen, de som mister jobben. De som har trygge jobber kommer derimot ikke til å merke finanskrisen personlig, tvert imot vil de få lavere rente. Jobb er den enkeltfaktoren som har størst betydning for folks økonomi, sier Gundersen.

(NTB)