Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta uendret på 1,25

Men Norges Bank vurderte å heve renta.

RØPER RENTA: Sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RØPER RENTA: Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ( Dagbladet.no:) Tross mange spekulasjoner på om renta i dag ville gå opp valgte sentralbanksjefen å holde styringsrenta uendret på 1,25 prosent.

Men Norges Bank var på nippet til å øke den.

—Vi har som et alternativ vurdert å øke renten ved dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. 

Dette er det klareste signalet en sentralbanksjef kan gi om at det trolig kommer en renteøkning på det neste rentemøtet som er 28. oktober.

- Sentralbanken fremhever at veksten i norsk økonomi nå tar seg opp raskere enn ventet for noen måneder siden. Denne gangen har de også vurdert å sette opp renten. Dette er et klart signal om at de kan komme til å sette renten opp på neste møte, 28. oktober, med mindre det kommer store negative overraskelser som det er vanskelig å ta høyde for, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR
.

- Prisveksten er nå i underkant av målet på 2,5 prosent. Kronen har styrket seg. Sammen med fortsatt lave importpriser vil det bidra til å holde prisveksten under målet det nærmeste året. Det er fortsatt en risiko for at veksten i verdensøkonomien kan forbli lav i en lengre periode. Styringsrenten i mange land er nær null, og markedsrentene ute har falt. Derfor er det nå riktig å holde styringsrenten uendret, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. 

Styringsrenta er i dag på rekordlave 1,25 prosent, og har gått ned sju ganger det siste året.

Les rentestatistikkene her.

Økonomene er delt i synet på om styringsrenta blir økt allerede under dagens møte. Men at det kommer hevinger i løpet av høsten og vinteren er de fleste ekspertene enige om.

En fersk undersøkelse viser at åtte av ti nordmenn tror på en solid renteøkning i årene framover.

Undersøkelsen viser at 31 prosent tror den gjennomsnittlige boliglånsrenta vil ligge på 4-5 prosent de neste fem til ti årene. Ytterligere 34 prosent tror den vil ligge på 5-6 prosent. 14 prosent mener den vil stige enda ett hakk, til 6-7 prosent, mens bare to av hundre antar den vil passere 7 prosent.

I dag er de norske boliglånsrentene rekordlave, takket være at styringsrenta nå ligger på 1,25. Til samenligning var den oppe på 5,75 for et år siden.

I bankene får du nå boliglånsrenter ned på tre prosent, og mange nordmenn har fått flere tusen kroner ekstra i måneden å rutte med på grunn av rentenedgangene.

En gjennomsnittlig husholdning har nå 4.300 kroner mer å rutte med i måneden enn tilfellet var før finanskrisen, melder NTB.

Den viktigste årsaken til at finanskrisen har gitt folk flest her i landet bedre økonomi, er de store rentekuttene. Det siste året har styringsrenta gått ned 4,5 prosentpoeng.

Ifølge NRK går det meste rett inn på sparekonto, mens noe også brukes til å betale ned lån og til å øke forbruket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling