Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Renta uendret

Rentemøtet i Norges Bank har besluttet å holde renta uendret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var knyttet stor spenning til dagens avgjørelse - ikke minst blant de som har begynt å få plagsomt høye boliglåns-utgifter.

- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 5 - 6 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for store forstyrrelser.

Vi har som et alternativ vurdert å øke renten, men en samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding

Det varsles at styringsrenten fram mot sommeren kan bli satt videre opp. 

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken trodde på en renteheving på 0,25 prosentpoeng i dag -som følge av det stramme arbeidsmarkedet og den generelle prisstigningen på varer og tjenester.

Konsumprisindeksen gikk opp med 2,2 prosent i februar.

Konjunktur-toppen passert?

Mens det som talte for en uendret rente var den amerikanske resesjonen - der rentene er på vei ned, og de svekkede utsiktene for verdensøkonomien. De gode norske tidene - de høye konjunkturene -  kan også ha passert toppen.

FOTO: EVEN BAST/DAGBLADET
FOTO: EVEN BAST/DAGBLADET Vis mer

Tror på uendret

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror renten skal videre opp på sikt, men holdt likevel en knapp på uendret rente i dag. Og fikk rett.

- I en tid hvor kjerneinflasjonen er 2,2 prosent og den innenlandske inflasjonen er godt over 3 prosent, og vi vet at lønnsveksten er høy og vil holde seg på grunn av et stramt arbeidsmarked, så er det vanskelig å se hva som skal stoppe inflasjonen i å stige ytterligere, sier Jullum til Dn.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media