Renta uendret

Men kan bli hevet i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sentralstyret i Norges Bank holder renta uendret, slik at styringsrenten holdes på 5,50 prosent.

- Inflasjonen har økt det siste halve året, og den underliggende prisstigningen er nå noe over 2,5 prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Dempet økonomi
Norges Bank viser til at det fortsatt er høy kapasitetsutnytting i norsk økonomi, men det er som ventet tegn til at veksten i økonomien dempes. 

Forbruksveksten blant folk flest har avtatt. Det settes i gang færre bygg. Utviklingen i verdensøkonomien spriker, men det er utsikter til lavere økonomisk vekst.

Kan bli satt opp
 Styringsrenta ble satt med et kvart prosentpoeng på forrige rentemøte, og det samme kan skje i juni eller senere i sommer.

- Økningen i prisstigningen og utsikter til at inflasjonen kan tilta taler for at styringsrenten settes videre opp, heter det i kommentarene fra sentralbanken

De færreste analytikere trodde på noen renteøkning i dag, men utelukker ikke at det kommer senere i sommer. 

Ifølge DN.no tror Dnb Nor en renteøkning er uaktuelt i nær framtid:

- En viktig grunn er at markedsrentene allerede er svært høye og derfor gjør jobben for sentralbanken. En annen grunn er at mye tyder på at konjunkturene er i ferd med å snu, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

7,5 prosent vil svi

Direktør i Kreditttilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, advarte på et finansanalytiker-seminar tirsdag mot  følgene av økende rente. Han mener mange vil føle at det svir med 7,5 prosent.

Ca. en fjerdedel av husholdningene vil da ha en rentebelastning på over 20 prosent av inntekten. Dette er på nivå med 1992, da den store nedgangen kom.

ADVARER: Sentralbanksjef Svein Gjedrem