Renta under 6 prosent

For første gang på over ett år er pengemarkedsrenta under seks prosent. Det vitner om en sterk tro på at Norges Bank kutter renta neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 25. august samles styret i sentralbanken for å avgjøre om renta skal ned. Pengemarkedet har nesten tatt kuttet på forskudd. De siste ukene har nemlig den såkalte tremånedersrenta falt sakte, men sikkert til 5,99 prosent.

Nå er faktisk denne renta lavere enn bankenes innskuddsrente (foliorenta) i Norges Bank. Det er relativt uvanlig - og et tegn på at bankene forventer at sentralbanken reduserer foliorenta allerede neste onsdag.

To kutt

Mange forventer at vi da får et kutt på 0,25 prosentpoeng og et like stort kutt på neste møte 22. september.

Vi må tolv måneder tilbake i tid for å finne sist gang den korte pengemarkedsrenta var like lav. Det er denne rentesatsen som bestemmer hvor mye du må betale banken for å låne penger til å kjøpe bolig. Bankene legger til en margin på ett- to prosentpoeng for å finne hvilken rente de skal tilby boliglånskundene.

Dyre Fokus

Fokus Bank er for tida en av Norges absolutt dyreste banker for lånekunder. De forlanger hele 7,70 prosent nominell rente dersom du har lån innenfor 60 prosent sikkerhet. Markedsdirektør Harald Lynum kan likevel ikke love noe snarlig rentekutt.

- Vi vil jo vurdere rentemarkedet fortløpende, men husk at den korte pengemarkedsrenta bare har falt 0,3 prosentpoeng siden sist Norges Bank kuttet renta, sier han.

Lille Marker Sparebank i Østfold holder fortsatt stillingen som Norges beste boligbank med ei rente på 6,5 prosent.