- Renta vil øke mindre enn fryktet

Regjeringens innstramming på 3,5 milliarder i revidert nasjonalbudsjett kan føre til mindre renteøkning enn tidligere fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank satte ikke opp renta på onsdagens rentemøte, men har varslet at det er mer sannsynlig med en renteøkning enn en nedgang ved neste korsvei.

- En renteøkning vil komme, men den kan bli mindre på grunn av innstrammingen enn den ellers ville blitt, sier Karl Johan Haarberg, senior makroøkonom i Christiania Markets til NTB.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett har ifølge Haarberg en nøytral effekt. Det var også det markedet hadde håpet og ventet skulle skje.

- Vi tror at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene vil komme til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Men ennå viktigere for renten er det at statsbudsjettet som blir lagt fram til høsten får en innstrammende effekt, slik finansministeren har antydet, sier Haarberg.

Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss frykter renteøkning som følge av revidert nasjonalbudsjett.

- Regjeringens tall viser at det er en kolossalt mye sterkere vekst i økonomien nå enn de hadde regnet med. Da er det normalt at man bør svare på det med et noe strammere budsjett for å unngå at man må betale i form av renteøkning. En renteøkning er faktisk en veldig usosial måte å stramme inn på. Den rammer vilkårlig, og der ligger problemet, sier Foss til NRK.

Han mener regjeringen har foreslått kutt som den vet det ikke er flertall for.

- Så her skal vi bruke fantasi for å finne på nye former for kutt for å presentere et helhetlig budsjett som er stramt nok for å holde renta, konstaterer Foss

(Dagbladet :på nettet/NTB)