Rente-verstingen

Den norske Bank inntar en suveren jumboplass på dagens rentebarometer. Og banken har ingen umiddelbare planer om å sette ned renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette året har begynt som en drøm: Krona har styrket seg fire prosent, børsen har steget 10,5 prosent og pengemarkedsrenta har falt mer enn 0,7 prosentpoeng siden nyttårsaften.

Aldri har et økonomiår begynt bedre for oljelandet.

Men kurs-rusen kommer foreløpig ikke lånekundene til gode. Ingen banker har satt ned renta - isteden lever de bedre enn på svært lenge av dine renteinnbetalinger.

Skor seg

For når rentene i pengemarkedet faller betyr det at det blir billigere for bankene å skaffe seg penger de kan låne ut.

Særlig DnB tjener nå store penger på sine utlån. Storbanken, som har landets største kundemasse, har et av markedets dårligste rentetilbud.

Og ingenting tyder på at banken ønsker å forbedre seg. I hvert fall er ikke en uke med fallende pengemarkedsrenter inspirasjon nok til å iverksette rentenedgang også for boliglånskundene.

- Vi ser tegn i riktig retning, men foreløpig er det for tidlig, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan.

Han vil ikke legge for stor vekt på at storbanken ligger dårligst an på rentebarometeret.

- Vi syns vi er svært konkurransedyktige på våre beste vilkår, sier Veggan.

- Hvilken rente man får avhenger av hvilket program kunden har. Vi har nettopp fått inn en gallupundersøkelse blant våre totalkunder som viser at åtte av ti er godt eller meget godt fornøyd med tilbudet.

- Spekulerer ikke

Om lag 60 prosent av DnBs 210000 boliglånskunder er totalkunder eller benytter DnB Direkte. De øvrige må ta til takke med en rente som er enda dårligere enn den du finner i rentebarometeret: Hele 10,45 prosent effektiv rente innenfor 60 prosent av lånetakst.

Dårligere tilbud skal du lete lenge etter.

Hvorfor godt over 80000 DnB-kunder aksepterer en rente på 10,45 prosent eller dårligere på sine lån, kan ikke Veggan svare på.

Men han avviser at banken spekulerer i sløve kunder:

- Nei, riktignok har vi ikke igangsatt noen storstilt kampanje for å få kunder overført til totalkundeprogrammet, men for tida får vi 6500 nye totalkunder i måneden. Det skulle tilsi at programmene er godt kjent blant kundene, sier Veggan.

- For passive

- Mange er for passive, og det er klart at en bank som DnB helt sikkert tar hensyn til det når den setter sine renter, sier Ommund Braut, rådgiver i Norsk Familieøkonomi.

- Hvis flere hadde mast om lavere rente, eller skiftet bank, ville vi nok sett at DnB hadde senket rentene.