Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rentedommen er klar

Alle ventet uendret rente i dag. Men Norges Bank har sjokkert før. Nå foreligger fasiten.

 Rentedom:  Torsdag klokken 10.00 var det igjen klart for en fersk rentedom fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Rentedom: Torsdag klokken 10.00 var det igjen klart for en fersk rentedom fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,50 prosent.

«Samlet sett avviker ikke utviklingen siden mars vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport. Konsumprisveksten holder seg oppe, men en sterkere krone vil kunne bidra til en litt raskere nedgang i prisveksten enn anslått i mars. På den andre siden kan økningen i oljeprisen redusere usikkerheten og bidra til noe høyere vekst i norsk økonomi», heter det i en fersk pressemelding fra Norges Bank.

- En samlet vurdering av ny informasjon tilsier at styringsrenten holdes uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Rentedommen var i tråd med konsensus blant økonomene, og burde dermed ikke overraske noen.

Forrige rentekutt kom på sist rentemøte 17. mars, da styringsrenten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Uenige om renteeffekt Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika mener norsk økonomi er så svak at selv ikke det ekspansive budsjettet finansminister Siv Jensen la frem i går kan hindre negative renter.

- Har du endret mening i det siste gitt fortsatt sterke inflasjonstall og ekspansivt statsbudsjett?

- Nei, tvert imot. Husk hvor svakt det egentlig er, selv med budsjettimpuls på 1,1 prosent i forhold til BNP, så vokser norsk økonomi kun med 1,0 prosent, sier han til Finansavisen.

- Bildet for norsk økonomi i år er vesentlig svakere enn i høst. De kompenserer denne svakheten noe ved å bruke mer penger, men likevel går vi altså fra en anslag for BNP-vekst i år på 1,8 prosent til 1,0 prosent.

Og Andreassen tror også 2017-anslaget på 1,7 prosent er for optimistisk:

- Lønnsveksten er veldig svak og det vil påvirke privat konsum utover høsten. Det som normalt sett holder konsumet oppe om høsten er de lønnstilleggene vi fikk i løpet av sommeren. Jeg er ganske sikker på at vi vil se en nedgang i detaljhandelen til høsten, noe som vil smitte over i 2017.

Sjeføkonomen mente på forhånd at Norges Bank i dag burde kuttet renten. De aller fleste andre ventet at sentralbanken ville holde styringsrenten uendret.

- Hvis ikke Norges Bank kutter renten til negative nivåer fremover, så vil kronen fortsette å styrke seg. Selv med de ekstra oljepengene, er veksten vesentlig svakere. Å kutte renten er det eneste de kan gjør for å holde kronen svak - de må prøve å overraske markedet, sa Andreassen til Finansavisen før rentedommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!