Dommen er klar:  Sentrabanksjef Øystein Olsen i Norges Bank la torsdag frem rentedommen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dommen er klar: Sentrabanksjef Øystein Olsen i Norges Bank la torsdag frem rentedommen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Rentedommen er klar

Med 50/50 sjanse for et rentekutt var spenningen på topp før dagens rentemøte i Norges Bank. Her er konklusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

- Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som vi anslo i mars. Etter en samlet vurdering valgte hovedstyret å holde styringsrenten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Dette var i tråd med hva omtrent halvparten av analytikerne og økonomene hadde ventet.

Kutt i juni Forrige renteendring fra Norges Bank skjedde 11. desember 2014. Da kuttet sentralbanken med 0,25 prosentpoeng.

- Ut fra informasjonen vi har fått i det siste, er det fortsatt utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned i juni, sier sentralbanksjefen.

Tirsdag viste en rundspørring i regi av TDN Finans at 7 av de 14 spurte økonomene trodde på uendret styringsrente på 1,25 prosent.

Disse trodde på kutt Handelsbanken var blant dem som trodde på et rentekutt på dagens møte.

Denne ukens NAV-tall som viste økende arbeidsledighet, PMI-tall som peker mot omtrent nullvekst i produksjonen, samt et mer pessimistisk regionalt nettverk, fikk ikke meglerhuset til endte på synet.

Samtidig la Handelsbanken til at et rentekutt i dag ikke var en «done deal».

- Norges Bank kan, grunnet bekymringer for den finansielle stabiliteten, vente med å kutte til juni, skrev makroøkonom Marius Gonsholt Hov.

Boligtallene sluppet i går viste en svakere prisvekst enn ventet.

- Fortsetter boligprisene å stige 0,5 prosent i måneden gjennom mai og juni, vil den gjennomsnittlige 12-månedersvekst lande på rundt 8,0 prosent. Hvis noe, styrker dette våre forventninger om et rentekutt fra Norges Bank i morgen, skrev Gonsholt Hov.

Norges Bank har estimert en 12-månedersvekst på 8,4 prosent i snitt for 2. kvartal.

I likhet med Handelsbanken ventet også Nordea et rentekutt på 25 basispunkter denne uken.

DNs rentepanel har på sin side frarådet et rentekutt, i frykt for et opphetet boligmarked.

51/49-sjanse DNB Markets holdt en knapp på uendret styringsrente, men anså det som nesten like sannsynlig at renten ble kuttet.

- Vi tror rentene blir hold i ro denne gangen og at renten blir senket ved neste korsvei, men har lagt til grunn en sannsynlighet på nær 50 prosent for rentekutt nå. Dersom renten ikke blir senket, vil markedene legge til grunn at det kommer et rentekutt i juni, skrev meglerhuset i dagens morgenrapport.

DNB Markets mener sentralbanken fremstår som litt mindre duete, og at det kan åpne for en kronestyrkelse i tiden fremover.

- Dersom Norges Bank senker renten nå, vil markedene trolig ta høyde for at det kan komme ytterligere kutt i juni, og kronen vil kunne få et svakere leie, het det videre.

Mer om forrige rentemøte her.
Slik fastsetter Norges Banks styringsrenten (videolenke).
Her er de som tok beslutningen.
Her finner du oversikt over rentemøter og endringer i styringsrenten.

Flere nyheter 51/49 for uendret rente
Åpent om rentekutt kommer nå eller i juni
- Boligprisene styrker caset for rentekutt