- Rentefall før jul

Ledende økonomer i Norge spår at regjeringen og Norges Bank med det første gir opp fastkurspolitikken og styrer mot en rentenedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan skje allerede etter stengetid i dag, og det bør i så fall føre til at renta settes ned minst to prosent, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR.

Dersom regjeringen Bondevik i dag slipper krone, vil det være nesten på dagen seks år etter at Gro Harlem Brundtlands regjering frikoblet krona 10. desember 1992.

- Tida er overmoden for en ny pengepolitikk der renta styres etter et inflasjonsmål. Det er et spørsmål om når og hvordan dette skjer, mer enn om det skjer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, som ikke uten videre tror at vi får en gledelig rentemelding allerede i ettermiddag.

Det gjør imidlertid valutameklerne. I går gikk det hardnakkede rykter om at regjeringen Bondevik og Norges Bank kommer til å gi opp fastkurspolitikken og gi politisk velsignelse til å la krona flyte.

Klare indikasjoner

Sjeføkonom Nils Terje Furunes og hans kolleger i Sparebanken NOR ser ikke bort fra at myndighetene reagerer allerede i dag.

Til tross for at krona fortsatte sitt sterke fall mot europeiske valutaer, falt rentene. Ecu-indeksen nådde skyhøye 111,6 mot 107,5 forrige fredag.

Julepresang

Dermed ligger alt til rette for at regjeringen kan gi det norske folk den beste julepresangen noen kunne tenke seg.

- Og tidspunktet er det beste. Med de rekordlave oljeprisene vi har vil det være svært fornuftig å gjøre noe nå. Markedet har for lengst lært at krona følger oljeprisen. Det hjelper ikke at regjeringen sier noe annet, sier Furunes.
Dersom vi lar krona flyte, kan Norges Bank sette ned renta med et par prosent, mener sjeføkonom Furunes.

Store svingninger

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken sier det slik:
- Den pengepolitikken vi har i dag gjør svingningene større enn de hadde behøvd å være. Den norske økonomien er for råvarebasert til at vi kan holde oss med en fastkurspolitikk. Om vi hadde klart det, ville opphetingen bli verre, men også avkjølingen gått mer utover arbeidsplassene enn nødvendig.

Sjeføkonom Øystein Ste-phansen i SE-Bank sier det slik:
- Renta bør styres etter et inflasjonsmål uavhengig av om vi når målene med dagens pengepolitikk. Vi er utsatt for svingninger i oljeprisen som får direkte påvirkning på valutakursen, ganske enkelt!