- Rentefall før jul

Ledende økonomer i Norge spår at regjeringen og Norges Bank med det første gir opp fastkurspolitikken og styrer mot en rentenedgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det kan skje allerede etter stengetid i dag, og det bør i så fall føre til at renta settes ned minst to prosent, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR.

Dersom regjeringen Bondevik i dag slipper krone, vil det være nesten på dagen seks år etter at Gro Harlem Brundtlands regjering frikoblet krona 10. desember 1992.

- Tida er overmoden for en ny pengepolitikk der renta styres etter et inflasjonsmål. Det er et spørsmål om når og hvordan dette skjer, mer enn om det skjer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, som ikke uten videre tror at vi får en gledelig rentemelding allerede i ettermiddag.

Det gjør imidlertid valutameklerne. I går gikk det hardnakkede rykter om at regjeringen Bondevik og Norges Bank kommer til å gi opp fastkurspolitikken og gi politisk velsignelse til å la krona flyte.

Klare indikasjoner

Sjeføkonom Nils Terje Furunes og hans kolleger i Sparebanken NOR ser ikke bort fra at myndighetene reagerer allerede i dag.

Til tross for at krona fortsatte sitt sterke fall mot europeiske valutaer, falt rentene. Ecu-indeksen nådde skyhøye 111,6 mot 107,5 forrige fredag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer