RENTE: Mange boliglånskunder holdes utenfor rentenedgangen. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
RENTE: Mange boliglånskunder holdes utenfor rentenedgangen. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.Vis mer

Rentefest i bankene

Så langt i år har pengemarkedsrenten falt 30 basispunkter, tilsvarende nær 24 prosent. Analytikerne venter sterk inntjeningsbedring i bankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Pengemarkedsrenten (Nibor tre måneder) er en indikasjon på hva bankene betaler for å låne inn fremmedkapital, og så langt i år har den falt til nye bunnivåer, skriver Finansavisen. Samtidig har ingen av bankene meldt om rentekutt så langt i år, og kan nå nyte godt av renteøkningene i privatmarkedet i fjor høst.

Gode marginer

- Marginbildet ser nå veldig bra ut for norske banker. Bankene tar selv gevinsten fra Nibor-fallet, sier Thomas Svendsen, analytiker i Nordea Markets til Finansavisen.

Han mener bankene nå har en stor mulighet til å bedre sin inntjening:

- Enkelte banker har signalisert økt vekst i bedriftsmarkedet som kan gi økt inntjening. Men det er spesielt fallet i tre måneders Nibor som gir tegn til at bankenes nettorente bedrer seg, da ingen av bankene har svart med å senke boliglånsrenten, sier Svendsen til Finansavisen.

I fjor høst startet Nordea en prisøkning i boliglånsmarkedet, og i løpet av oktober kom renteøkningene fra flere av de store konkurrentene.

Neppe boliglånsfest

De store bedriftskundene har lån i banken som følger pengemarkedsrenten slavisk, men også de mindre bedriftene har løpende finansiering i banken som følger Nibor. For boliglånskundene har endringene i Nibor-renten de siste årene hatt en forholds nær relasjon til boliglånsrenten – særlig i de mest intense konkurransesituasjonene, skriver Finansavisen.

Nils Christian Øyen i SpareBank 1 Markets tror ikke bankene vil følge Nibor like tett denne gangen:

- Det er ingen klare signaler om at bankene vil sette ned boliglånsrentene. Det er naturlig med en viss treghet, men nå venter bankene på at motsyklisk buffer skal økes med 50 basispunkter fra nyttår. Et ytterligere krav om økt egenkapital må bankene tjene inn, sier Øyen til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Rapport viser sterkere vekst i norsk økonomi

Staten håvet inn på aksjeinvesteringer i 2016