Rentefesten er avblåst

Det gode lønnsoppgjøret i verkstedindustrien kan føre til et rentehopp etter sommeren, tror enkelte renteeksperter. Det kan spise opp mye av lønnsveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 14.00 blir det klart om vi får et nytt rentekutt fra Norges Bank. Samtlige renteeksperter som Reuters har snakket med, tror at renta blir uendret.

De siste månedene har man snudd fra renteoptimisme til pessimisme. I januar trodde ekspertene at Norges Banks rente ville ligge på 6 prosent ved nyttår, det vil si et rentekutt på et halvt prosentpoeng i løpet av 2002. Nå har nesten alle snudd. Bare fem av femten banker tror Gjedrem kutter renta før nyttår.

Lønnsvekst

Som om ikke det er nok: Lønnsoppgjøret for ansatte i verkstedindustrien var bedre enn forventet, og kan danne et gulv når offentlig sektor skal i gang med sitt oppgjør.

- Det er en klart økt sannsynlighet for en sprekk i offentlig sektor og et samlet lønnsoppgjør som gir en renteoppgang ut på sommeren, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.

Da resultatet fra lønnsoppgjøret ble kjent i går førte det til en sterk økning i pengemarkedsrentene, som danner grunnlaget for blant annet bankenes boliglånsrenter. På fire måneder har denne renta steget med 0,60 prosentpoeng.

Spises opp

Dermed kan mye av lønnsveksten spises opp av økte lånekostnader.

Eksempel: Ansatte i verkstedindustrien hadde i fjor en årslønn på 301500 kroner. En lønnsvekst på fem prosent gir drøyt 15000 kroner mer i lønningsposen, eller 9700 etter skatt (35,8 prosent marginalskatt). Men dersom renta virkelig stiger med et halvt prosentpoeng i stedet for å synke med et halvt prosentpoeng, må en låntaker med 800000 i samlet lån ut med 5800 kroner i økte renteutgifter (etter skatt). Han sitter igjen med knapt fire tusenlapper av lønnspåslaget.

Lånekassen

Også akademikere vil merke renteoppgangen. For tre år siden bandt over 200000 kunder i Lånekassen studierenta til bare 5,6 prosent. I juli opphører fastrenteavtalen.

Den nye fastrenten blir bestemt i løpet av mai måned, men foreløpig ligger det an til at fastrenta blir 7,5 prosent! Det betyr nesten 4000 kroner i økte renteutgifter for et studielån på 200000 kroner.

Du kan imidlertid skaffe deg ditt eget rentekutt ved å bytte til en bank med lav rente. Forskjellen mellom de billigste bankene og storbankene er opptil 0,5 prosentpoeng.

OPTIMIST: I høst lå mye til rette for at Gjedrem ville kutte renta i flere omganger.
PESSIMIST: Men utsiktene til et sterkt lønnsoppgjør har ført til at Gjedrem har holdt renta høy.