Rentefrykt senker børsene

Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter.

HØYE RENTER: Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
HØYE RENTER: Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en halvtimes aksjehandel på Oslo Børs hadde hovedindeksen gått ned 1,6 prosent, men nedgangen ble redusert til 0,84 prosent før stengetid. I Frankfurt, London og Paris sank kursene med mellom 0,8 og 1,5 prosent.

Trenden så dermed ut til å være den samme som i Asia noen timer tidligere, og i USA før helgen. På Wall Street fortsatte også nedgangen mandag, og de viktigste indeksene falt fra start.

I Tokyo falt indeksen Nikkei 225 med 2,6 prosent til 22.682,08 poeng. Da børsen stengte i Sydney, hadde den viktigste australske indeksen falt 1,6 prosent.

Også i Sør-Korea, Singapore og Taiwan var tallene røde. Shanghai var et unntak, og børsen der steg 0,7 prosent i løpet av dagen.

Renter og lønninger stiger

Nedgangen beskrives som den største i løpet av én dag i Asia på over et år. Utviklingen tolkes som en fortsettelse av børsfallet i USA før helgen.

En viktig årsak til nedgangen der var usikkerhet rundt renter og inflasjon. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

Dette kan øke inflasjonen og tvinge USAs sentralbank til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarkedene.

- Nervøs start på uka

Ifølge nyhetsbyrået Reuters spekuleres det på om sentralbanker også i andre deler av verden kan bli nødt til å øke rentene.

- Det blir en nervøs start på uka for tradere i alle markeder, sier Greg McKenna fra selskapet AxiTrader.

Han mener investorer nå spør seg om børsfallet i USA før helgen var starten på noe større.

Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

Også oljeprisen falt kraftig før helgen. Årsaken til dette skal ha vært at oljeprodusenter i USA har trappet opp virksomheten som følge av at prisen har steget kraftig de siste månedene.

(NTB)