Rentefrykt senker børsene

Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter.

HØYE RENTER: Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
HØYE RENTER: Aksjekursene falt i Europa, Asia og USA mandag. Investorene frykter inflasjon og høyere renter. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter en halvtimes aksjehandel på Oslo Børs hadde hovedindeksen gått ned 1,6 prosent, men nedgangen ble redusert til 0,84 prosent før stengetid. I Frankfurt, London og Paris sank kursene med mellom 0,8 og 1,5 prosent.

Trenden så dermed ut til å være den samme som i Asia noen timer tidligere, og i USA før helgen. På Wall Street fortsatte også nedgangen mandag, og de viktigste indeksene falt fra start.

I Tokyo falt indeksen Nikkei 225 med 2,6 prosent til 22.682,08 poeng. Da børsen stengte i Sydney, hadde den viktigste australske indeksen falt 1,6 prosent.

Også i Sør-Korea, Singapore og Taiwan var tallene røde. Shanghai var et unntak, og børsen der steg 0,7 prosent i løpet av dagen.

Renter og lønninger stiger

Nedgangen beskrives som den største i løpet av én dag i Asia på over et år. Utviklingen tolkes som en fortsettelse av børsfallet i USA før helgen.

En viktig årsak til nedgangen der var usikkerhet rundt renter og inflasjon. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer