Renteheving i september?

Blir det heving av rentebanen og renteoppgang neste år, eller kan det bli rentekutt i september likevel?

RENTE: Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets holder fremdeles på at det kan komme en heving av rentebanen i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RENTE: Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets holder fremdeles på at det kan komme en heving av rentebanen i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Økonomene er i villrede etter dagens svake BNP-tall fra norsk økonomi. Noen åpner for rentekutt, mens andre fremdeles holder på at rentehevingen rykker nærmere.

BNP-veksten i Fastlands-Norge var bare 0,2 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,7 prosent. Og veksten det siste året ligger under det halve av trendveksten, som SSB anslår til 2,5 prosent.

Det gjør at økonomene i DNB Markets igjen åpner for et kutt i september. I Nordea Markets er man imidlertid fortsatt overbevist om at rentebanen skal opp, og at det kan bli renteheving i løpet av første halvår 2014, forutsatt at inflasjonen holder seg over Norges Banks syn.

BNP ikke svakt nok? Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken ser at veksten i Fastlands-BNP er lavere enn sentralbanken ventet, men noe av svakheten kan være forbigående.

Hun peker på at månedlige tall har indikert at veksten i 3. kvartal kan være sterkere enn Norges Bank venter.

- Alt i alt tror vi BNP-tallene ikke er svake nok til å medføre et rentekutt fra sentralbanken, gitt at inflasjonen de siste månedene har vært sterkere enn ventet, skriver hun i en oppdatering tirsdag.

De skuffende BNP-tallene for Fastlands-Norge i 2. kvartal sendte også  kronen kraftig ned onsdag.