Rentehopp i kø

Når sentralbanksjef Svein Gjedrem samler hovedstyret i Norges Bank til rentemøte klokka 11 i morgen formiddag, er resultatet nærmest gitt: Det blir renteøkning, nok en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to måneder siden satte Svein Gjedrem opp renta med et kvart prosentpoeng. I morgen gjør han det etter all sannsynlighet igjen. I verste fall blir økningen dobbelt så stor denne gangen.

Samstemte

Landets renteanalytikere er hjertens enige om at økningen kommer. De fleste regner med at Gjedrem nøyer seg med et kvart prosentpoeng, men helt sikre er ingen.

- Det er mer sannsynlig at det blir et halvt prosentpoeng enn at det ikke blir noe i det hele tatt, sier Marius Lømo til Dagbladet. Lømo er analysesjef i Kreditkassens meklerhus Christiania Markets.

- Vi regner likevel med at renteøkningen blir på et kvart prosentpoeng.

Mer i vente

Og det er neppe slutt med det. Christiania Markets skriver i sine prognoser at det i løpet av det nærmeste året kommer ytterligere to renteøkninger. Hver av dem på et kvart prosentpoeng.

- En av forutsetningene for denne prognosen er at politikerne lykkes med en viss innstramming i budsjettbehandlingen til høsten. Gjør de ikke det, kan renteoppgangen bli enda større.

Bruker for mye

Også seniorvalutaanalytiker i DnB Markets John-Einar Tørklep spår renteøkninger på rekke og rad.

- Vi regner med at det blir fire økninger på en kvarting hver før nyttår. Den første kommer nå i morgen.

Tørklep er opptatt av at norsk økonomi er i ferd med å bli av den hete typen.

- Aktivitetsnivået er nå såpass høyt at det er nødvendig med en tilstramming. Det er særlig investeringsnivået og det store private konsumet som gjør renteoppgangen nødvendig, sier han.