Rentehoppet kan komme nå

Bankene sliter med lav lønnsomhet på sine boliglån og kan komme til å sette opp boliglånsrenta før Norges Banks rentemøte 3. juli. - Nei, dette kan vi ikke leve med over tid, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har bankene måttet betale mye mer for å låne inn penger. Det er nemlig ikke Norges Banks utlånsrenter som avgjør hva bankene tjener på ditt boliglån, men nivået på de korte pengemarkedsrentene.

De beste boliglånsbankene

1 Meldal Sparebank 7,582

2 Fjaler Sparebank 7,603

3 Landkreditt Bank 7,604

4 Sparebanken Hardanger 7,60

5 Flekkefjord Sparebank 7,626

6 Etne Sparebank 7,627

7 Sunndal Sparebank 7,638

8 Orkdal Sparebank 7,639

9 Aurland Sparebank 7,6310

10 Ofoten Sparebank 7,64

Effektiv rente innenfor 60 % av takst ved 500000 kroner

Kilde: Norsk Familieøkonomi

- Pengemarkedsrenta er vår råvareleverandør. Nivået på denne renta er nå så høyt at vi kan komme til å se på rentene vi tilbyr kundene, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Gjensidige NOR.

Små marginer

Nå er den viktigste råvaren - tre måneders pengemarkedsrente - over et halvt prosentpoeng høyere enn i desember, da bankene besluttet å sette ned boligrenta. Alle er overbevist om at sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp signalrentene på neste rentemøte 3. juli og det er allerede priset inn i de proffes marked. Bankene må for tida betale over 7,10 prosent for å låne i pengemarkedet. Samtidig tilbyr de boliglån ned i 7,45 prosent rente. Det er marginer som man over tid ikke kan leve med:

- Med den boligrenta vi nå tilbyr, er marginen veldig pressa, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB, som innrømmer at dette ikke kan vedvare lenge:

- Nei, dette kan vi ikke leve med i lang tid. Vi foretar derfor en kontinuerlig vurdering, men vi har ikke tatt en konkret beslutning om å endre rentene.

Heller ikke Nordea, Skandiabanken eller Gjensidige NOR har konkrete planer om å øke renta umiddelbart. Men, som leder Øyvind Thomassen i Skandiabanken sier:

- Vi sier av prinsipp ikke om vi skal endre renta før vi faktisk gjør det!

DnB kan ikke utelukke at et rentehopp vil komme før Norges Banks rentemøte 3. juli:

- Vi vurderer dette uavhengig av Norges Banks eventuelle vedtak. Det er tross alt pengemarkedsrenta vi lever av, sier informasjonssjef Dyrdahl.

Ser an konkurrentene

- Vi følger med hver eneste dag nå. Vi er definitivt nærmere en renteøkning enn vi har vært på lenge, sier Thomassen i Skandiabanken.

Skandiabanken krever bare 7,44 nominell rente på boliglån og får svi med den høye pengemarkedsrenta:

- Marginen er lavere enn den bør være. Dersom rentenivået holder seg, kan vi bli nødt til å justere rentene, men vi ser også an hva konkurrentene gjør, sier Thomassen.

Også andre banker Dagbladet har snakket med, framholder at de nødig vil være første bank ut, på grunn av det negative fokuset det innebærer.

Loven krever at det går minst seks uker fra banken varsler et rentehopp til endringen trer i kraft.