Rentekutt - men ikke for alle

Norges Bank setter ned bankenes innskuddsrente i Norges Bank, foliorenten, med 0,5 prosentpoeng med virkning fra i morgen. Men verken DnB, Kredtikassen eller Sparebanken NOR vil sette ned renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Norges Bank setter ned renta kommer ikke deg til gode, hvis du er kunde i Sparebanken NOR, Kredtikassen eller DnB.

- Vi satte ned renta med 0,25 prosentpoeng i august, og skulle gjerne ha sett at markedet falt med en kvart prosent til før vi følger etter, opplyser informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Sparebanken NOR til NTB.

- Vi avventer utviklingen i pengemarkedet fra dag til dag. Dersom pengemarkedsrenta synker, vil vi følge vi etter, sier konserndirektør Jarl Veggan i DnB.

Heller ikke informasjonsdirektør Kjell Flø i Kreditkassen kan love noen ny nedgang i renta, etter Norges Banks rentekutt på 0,5 prosentpoeng onsdag.

- Vi må først se hvordan pengemarkedsrenta utvikler seg. Dersom den går nedover, må vi vurdere hva vi skal foreta oss, sier Flø.

Bankenes dagslånsrente reduseres også med 0,5 prosentpoeng. Foliorenten og dagslånsrenten er etter dette henholdsvis 5,5 prosent og 7,5 prosent.

Liten virkning

Det trenger derimot ikke å bety lavere renter for deg og meg. De fleste storbanker har tatt høyde for kuttet, og har allerede senket sine boliglånsrenter. Få banker vil derfor sende ut nye rentebrev - muligens med unntak av dem som satt på gjerdet i august, deriblant Vesta, Vår Bank, Storebrand Bank, samt flere sparebanker. Rentebarometeret fra Norsk Familieøkonomi viser imidlertid at det er en betydelig rentemargin i mange banker for øyeblikket. Spesielt sparebankene har mye å gå på.

I dag har Surnadal Sparebank det beste tilbudet for boliglånskunder, med en rente på bare 6,69%. Kreditkassen og DnB ligger unormalt høyt.

Svært ventet

I forrige uke gjennomførte nyhetsbyrået Reuters en rundspørring blant 15 analytikere i norske finansinstitusjoner og i utenlandske institusjoner som følger norsk økonomi. Samtlige svarte at de ventet et rentekutt i hovedstyremøtet i dag.

Det eneste de ikke kunne enes om var størrelsen på rentesenkingen. Åtte av de 15 trodde rentekuttet skulle bli på 0,5 prosentpoeng, mens sju holdt på 0,25.

Flere kutt?

Enkelte analytikere venter at det kan komme ytterligere kutt i to trinn på 0,25 prosentpoeng fram mot neste sommer. Ett seinere i høst, mens kutt nummer to neppe kommer før på nyåret, etter at politisk enighet om et passelig stramt statsbudsjett er etablert.

Andre av ekspertene som følger norsk pengepolitikk tror vi nå har sett det siste kuttet på denne siden av årsskiftet.