Rentekutt - som ventet

Norges Bank setter ned bankenes innskuddsrente i Norges Bank, foliorenten, med 0,5 prosentpoeng med virkning fra i morgen. Dette er den minst overraskende og mest ventede rentenedgangen på lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig reduseres bankenes dagslånsrente like mye. Foliorenten og dagslånsrenten er etter dette henholdsvis 5,5 prosent og 7,5 prosent.

Liten virkning

Det trenger derimot ikke å bety lavere renter for deg og meg. De fleste storbanker har tatt høyde for kuttet, og har allerede senket sine boliglånsrenter.

Få banker vil derfor sende ut nye rentebrev - muligens med unntak av dem som satt på gjerdet i august, deriblant Vesta, Vår Bank, Storebrand Bank, samt flere sparebanker.

Rentebarometeret fra Norsk Familieøkonomi viser imidlertid at det er en betydelig rentemargin i mange banker for øyeblikket. Spesielt sparebankene har mye å gå på.

I dag har Surnadal Sparebank det beste tilbudet for boliglånskunder, med en rente på bare 6,69%. Kreditkassen og DnB ligger unormalt høyt.

Svært ventet

I forrige uke gjennomførte nyhetsbyrået Reuters en rundspørring blant 15 analytikere i norske finansinstitusjoner og i utenlandske institusjoner som følger norsk økonomi. Samtlige svarte at de ventet et rentekutt i hovedstyremøtet i dag.

Det eneste de ikke kunne enes om var størrelsen på rentesenkingen.

Åtte av de 15 trodde rentekuttet skulle bli på 0,5 prosentpoeng, mens sju holdt på 0,25.

Flere kutt?

Enkelte analytikere venter at det kan komme ytterligere kutt i to trinn på 0,25 prosentpoeng fram mot neste sommer. Ett seinere i høst, mens kutt nummer to neppe kommer før på nyåret, etter at politisk enighet om et passelig stramt statsbudsjett er etablert.

Andre av ekspertene som følger norsk pengepolitikk tror vi nå har sett det siste kuttet på denne siden av årsskiftet.