Rentekutt denne uka?

Norsk økonomi viser svakhetstegn. Det kan gi lavere styringsrente allerede kommende onsdag. Eller?

SVAKHETSTEGN: Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener den lave prisveksten taler for et kutt, men tror ikke på det. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
SVAKHETSTEGN: Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener den lave prisveksten taler for et kutt, men tror ikke på det. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Derfor tror han på rentekutt onsdag

(Hegnar.no) Høydepunktet for norske lånekunder denne uka er onsdagens rentemøte i Norges Bank.

I en undersøkelse gjort av Reuters venter bare tre av 18 spurte analytikere rentekutt denne uka, fra dagens 1,5 prosent.

Blant flertallet finner vi både DNB, Nordea Markets og Sparebank 1 Gruppen. Blant mindretallet finner vi Eika Gruppen og SEB.

- Krone utligner lønnsoppgjør Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea var en stund «veldig i tvil», men lander på at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

- Kanskje 40 prosent sannsynlighet for rentekutt, sier Bruce til Nordeas egen web-TV. Når han likevel venter ingen endring, skyldes det at kronen samtidig har svekket seg.

- Den er 1-1,5 prosent lavere enn Norges Bank hadde forventet, og det motveier i stor grad lønnsoppjøret, sier Bruce.

- Mye peker mot svakere vekst Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 Gruppen viser i en månedsrapport til at Norges Bank, med et nytt virkemiddel for å dempe presset i norsk økonomi, står friere til å sette renten ut fra inflasjonsmålet - og i mindre grad for å dempe gjeldsvekst og boligpriser.

- Det taler for at renten bør kuttes, i og med at prisveksten er lav. Vi tror likevel Norges Bank vil avvente et rentekutt til det blir mer tydelig at veksten er i ferd med å bremse i norsk økonomi, skriver hun.

Mange ledende indikatorer som pengemengdevekst, kredittvekst, bankers utlånsvekst og spørreundersøkelser blant bedrifter, peker ifølge Holvik i retning av en svakere vekst fremover.

- Men fortsatt øker gjeldsgraden i husholdningene, og kronekursen har svekket seg noe den siste tiden. Det tilsier at Norges Bank vil holde renten uendret på denne ukens rentemøte, fortsetter sjeføkonomen.

Les også: Derfor tror han på rentekutt onsdag