- Rentekutt i det blå

Devaluering og krise i Brasil smadret i går norske drømmer om snarlige rentekutt. Sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken Nor sier at muligheten for rentenedgang er forsvunnet i det blå, i hvert fall i første omgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Renteforvirringen er komplett etter gårsdagens fall i oljeprisen, svekkelse av krona og børsras.

- Norge har vært dobbelt uheldig. Frykten for kollaps i brasiliansk økonomi skulle ha ført til en rentenedgang for folk flest, fordi investorer flykter fra aksjer til fordel for rentepapirer som obligasjoner, sertifikater og bankinnskudd. Men i Norge blir effekten motsatt, forklarer sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR.

- Fallet i oljeprisen fører til at krona blir svekket og renta i pengemarkedet øker igjen. Det betyr at rentenedsettelsen ikke kommer med det første, sier Furunes.

Før lønnsoppgjøret

Personlig tror sjeføkonomen i Sparebanken Nor likevel at en eventuell rentenedsettelse vil komme før kravene ved vårens lønnsoppgjør er klare, for å dempe lønns- og kostnadsutviklingen.

- Sparebanken Nor er i denne saken helt avhengig av hva Norges Bank gjør. Det er ikke aktuelt å sette ned renta for oss før sentralbanksjefen setter ned pengemarkedsrenta, sier Furunes.
Han avviser dermed ethvert håp om at banken, uavhengig av Norges Bank, vil kunne sette ned renta. I går ettermiddag lå den såkalte tremånedersrenta på 7,78 prosent og nærmer seg stygt åtte prosent igjen. Det er nivået til sentralbankens utlånsrente til bankene. Den lå under 7,5 prosent før gårsdagens dramatiske hendelser snudde det hele.

Venter på Brasil

Den norske Bank legger om få dager fram en kvartalsrapport som skisserer en mulig nedtur for verdensøkonomien. Hovedpunktene i denne er nettopp utviklingen i Brasil og smitteeffekten på det amerikanske aksjemarkedet.

Senior makroanalytiker Knut A. Magnussen i DnB peker på at amerikanske husholdninger har en større del av sin sparing i aksjer. Dessuten er aksjekursene i USA i manges øyne svært høyt priset.

Økonomisk ustabilitet og sjokk i finansmarkedene kan derfor føre til kursfall i USA, som igjen kan smitte over på aksjemarkedene i Europa.
- Forventningene om en snarlig rentereduksjon var basert på at kronekursen skulle fortsette å styrke seg. Nå når krona svekker seg, ser det mørkere ut. Sentralbanksjefen har imidlertid åpnet for å senke renta selv om krona ikke styrker seg. Da må det andre faktorer til. Da må det skje fordi norsk økonomi trenger et lavere rentenivå. Og vi må se klarere tegn på en svakere utvikling før vi tror at renta senkes, sier Magnussen.