Rentekutt i morgen?

Norges Banks hovedstyre møtes i morgen klokka 11, og mange låntakere er i gang med spekulasjoner om nytt rentekutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men analytikere tror heller at signalrenten blir kuttet i forbindelse med inflasjonsrapportene som legges fram 16. september og 16. desember.

Norges Bank har vedtatt at rente-endringer normalt skal komme i forbindelse med hovedstyremøter, der pengepolitikken blir drøftet spesielt, og den drøftingen skjer på morgendagens møte.

Medlemmene i hovedstyret diskuterer på et grunnlag skapt av en rekordsterk krone og høy oljepris. Krona ligger i dag på 8,15 kroner mot euro, og prisen for Brent-olje på spotmarkedet er 19,44 dollar per fat.

Rentenivået har vært synkende helt siden sentralbanksjef Svein Gjedrem startet sin karriere med å sette ned renten med 0,5 prosentpoeng 28. januar. Senere har han fulgt opp med en like stor reduksjon i mars, en i april og en i mai. Likevel ligger rentenivået fortsatt 2,5 prosentpoeng høyere enn det var i fjor vår.

Det var i perioden fra mars til august i fjor at den forrige sentralbanksjefen hevet rentenivået med 4,5 prosentpoeng.

Nå er nivået redusert med 2 prosentpoeng, men Norge har forsatt de høyeste rentene i Europa.

Hovedstyret har besluttet at det er sentralbanksjefen eller visesentralbanksjefen som uttaler seg på styrets vegne. Et eventuelt rentekutt vil bli kunngjort klokka 14.00. Stemmegivningen fra hovedstyremøtene blir ikke offentliggjort.

(NTB)