Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rentekutt kan få smitteeffekter

Danske Bank og DNBs desperate konkurranse om Akademikerne kan få konsekvenser for regionbankene. Sjefene der følger situasjonen nøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I høst valgte paraplyorganisasjonen Akademikerne å inngå avtale om bankprodukter med Danske Bank og med Storebrand om forsikringsprodukter. I går kom prissettingen på produktene, og Danske Bank går offensivt til verks for å vinne personkundene som er medlemmer av fagforeningene som er organisert i Akademikerne.

Som Finansavisen har skrevet har DNB fryktet å miste kundene, og tatt kontakt med medlemmene med lokkende tilbud. Men, som DN skrev i går, skal boliglånskundene nå tilbys en rente på 2,7 prosent i Danske Bank.

DNB er ikke den eneste banken med kunder som er medlemmer i Akademikerne. Sparebank 1 Gruppen består av 16 lokal- og regionbanker. Til sammen har de samlet utlån til 650 milliarder kroner, tilsvarende drøyt 17 prosent av det norske markedet.

- Vi merker at markedet er i ferd med å endre seg, og priskonkurransen tar seg opp, sier Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge til Finansavisen.

Bankene har i to år tjent på høye utlånsmarginer. DNB var i førersetet da utlånsrentene ble satt opp våren 2013, med kapitalkrav og myndighetsbestemte soliditet- og likviditetsmål som unnskyldning. Suksessivt fulgte resten av markedet etter den største aktøren. Pengemarkedsrentenes fall hjalp på inntjeningen, og bankene fikk i fjor sommer oversikt over kapitalsituasjonen. Dermed ble prisene igjen presset ned.

- Vi registrerer at vi har konkurrenter som kjører kampanjer over kortere tidsperioder. Vi gjør ikke det, men skal være tilstede for landsdelen og tilby kundene konkurransedyktige priser over tid, sier Janson til Finansavisen.

Janson får følge av de største regionbankene i Sparebank 1-alliansen. Banksjef Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank leder landets største regionbank. Også i Stavanger er det vurderinger om rentenedsettelser:

- Etter henstilling fra Konkurransetilsynet kan vi beklageligvis ikke formidle hva vi eventuelt kommer til å gjøre med våre betingelser på lån og innskudd før en eventuell offisiell melding sendes ut. Vi gjør fortløpende vurderinger av våre betingelser med hensyn til konkurransesituasjonen, sier han til Finansavisen.

Etter SR-Bank følger Sparebank 1 SMN (tidl. Sparebank 1 Midt-Norge) som landets nest største regionbank.

- Vi har ikke tatt noen ny rentebeslutning ennå. Banken har vært markedsvinner på boliglån i Trøndelag de siste to årene, og akter å styrke den posisjonen, sier Finn Haugan, adm. direktør i Sparebank 1 SMN til Finansavisen.

Flere nyheter Telefonstorm etter rentekutt
Storbankene starter året med rentekutt
Nordea kutter renten