RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserer at det kan bli aktuelt å sett ned styringsrenta i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserer at det kan bli aktuelt å sett ned styringsrenta i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Rentekutt mer sannsynlig enn heving - krona ramler

Det er nå mer sannsynlig at styringsrenten vil bli satt ned enn opp. Og det sender kronekursen ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Samtidig som styringsrenten ble holdt uendret, senket Norges Bank rentebanen markert i dagens pengepolitiske rapport.

Rentebanen ble senket så mye at sannsynligheten for et rentekutt er større enn for en renteøkning, fremgår det av en pressemelding fra Norges Bank.

Og sentralbanksjef Øystein Olsen gjentok budskapet på en pressekonferanse i kjølvannet av rentebeslutningen.

- Skulle utsiktene for norsk økonomi svekke seg ytterligere, kan det bli aktuelt å sette styringsrenten ned, skriver Norges Bank.

Banken sier at rentebanen er på sitt laveste i årets siste kvartal og i starten av neste år, på 1,43 prosent. Det er følgelig større sannsynlighet for at renten blir satt ned i denne perioden enn at renten blir satt opp.

DNB er mer pessimistisk Norges Bank reagerer ifølge DNB Markets på det svake rentebildet ute og signalene fra oljeinvesteringstellingen, og legger opp til en mer ekspansiv pengepolitikk enn ved forrige korsvei.

- Fortsatt er vi mer pessimistiske enn Norges Bank med hensyn til veksttakten i de kommende årene, først og fremst fordi vi venter en lavere forbruksvekst enn det sentralbanken legger til grunn, skriver meglerhuset i sin vurdering av dagens rentebeslutning.

DNBs prognose er fremdeles at første renteheving kommer i september neste år, men dagens beskjed tyder på at hevingen kan trekke lenger ut i tid.

Svekket krone Rentebesluntingen og senkingen av rentebanen slo umiddelbart ut i kronekursen.

Den norske krona svekket seg umiddelbart med rundt 10 - 12 øre mot både dollar, euro og pund.

I skrivende stund koster en euro 8,29 kroner, mens en dollar koster 6,08 kroner. Et pund koster nå 10,36 kroner.

Flere nyheter Rentedommen er klar
- Disse bankene må nok også innfri de tøffeste kravene
Arthuer Buchardt: - Ingen trenger det