Rentekutt på forskudd

I dag vil antakelig sentralbanksjef Svein Gjedrem senke renta. Men de fleste storbanker har tatt høyde for kuttet og har allerede senket sine boliglånsrenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kreditkassen og DnB sendte ut hyggelige rentebrev i slutten av august. Dermed fikk 233000 lånekunder redusert boliglånsrente på tross av at Norges Banks rente har ligget stabil siden 17. juni.

Grunnen er at den korte pengemarkedsrenta i mellomtida har falt. Det er denne rentesatsen som styrer bankenes tilbud til lånekundene. Også andre storbanker slik som Fokus Bank og Sparebanken NOR har senket boliglånsrentene den sist tida.

Spørsmålet i dag er ikke om Gjedrem senker renta, men hvor stort kuttet blir.

Markedet har tatt høyde for at kuttet blir på 0,25 prosentpoeng. I så tilfelle vil nok få banker sende ut nye rentebrev, med unntak av dem som satt på gjerdet i august, deriblant Vesta, Vår Bank, Storebrand Bank, samt flere sparebanker.

I dag er det Surnadal Sparebank som ligger på topp for boliglånskunder med et rentetilbud på bare 6,69%. Kreditkassen og DnB ligger unormalt høyt oppe, men vil nok forbigås dersom Gjedrems rentekutt fører til at banker som Vesta og Storebrand Bank senker sine rentesatser.