Renten holdes uendret

Norges Bank kom ikke med noen store overraskelser på dagens rentemøte.

RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

Dette var i tråd med det stort sett alle analytikere og økonomer hadde ventet.

- Utsiktene for inflasjon og produksjon er lite endret siden juni. Styringsrenten holdes derfor uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Den siste renteendringen fra Norges Bank kom 14. mars 2012. Da kuttet sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng til dagens 1,5 prosent.

Noe svakere vekstutsikter Den moderate økonomiske oppgangen fortsetter hos våre handelspartnere, men vekstutsiktene er noe svakere enn tidligere antatt. Styringsrentene er satt ned i euroområdet og i Sverige. Den forventede renteoppgangen ute er skjøvet ytterligere ut i tid, heter det i redegjørelsen fra Norges Bank.

Beslutningen begrunnes blant annet med at konsumprisene og produksjonen her hjemme har steget noe mer enn ventet siden forrige rapport, men at mye av denne oppgangen trolig kan forklares av midlertidige forhold.

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk rapporterte i august om fortsatt moderat vekst i produksjonen. Kapasitetsutnyttingen vil kunne avta noe det nærmeste året, men anslås deretter å øke gradvis til nær et normalt nivå. Prisveksten ventes å ligge noe under, men nær 2,5 prosent i årene fremover, heter det videre.

Lav rente ut neste år - minst - Analysene i den pengepolitiske rapporten vi legger fram i dag, tilsier at styringsrenten blir liggende på dagens nivå ut neste år, og at den deretter økes gradvis, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1—2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 11. desember 2014, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Rentebanen endres litt Selv om Norges Bank sier at mye av oppgangen i produksjonen og konsumprisene trolig kan forklares av midlertidige forhold heves rentenbanen litt på kort sikt, men samtidig senkes den også på lengre sikt.

Mens Norges Bank i juni hadde en prognose for styringsrenten i september neste år på 1,46 prosent er den nå oppjustert til 1,5 prosent.

I mars 2016 hadde banken tidligere en prognose på 1,54 prosent, men den er nå tatt ned til 1,52 prosent, noe som også tilsier at det kan bli senvinteren 2016 før styringsrenten røres.

Den nye rentebanen tilsier nå ikke en styringsrente på mer enn 1,76 prosent i mars 2017. I den gamle rentebanen ble det antydet en styringsrente på 1,75 prosent i desember 2016, og dermed kan styringsrenten bli liggende lavt lengre enn tidligere antydet.

Og i desember 2017 lyder prognosen nå på 2,02 prosent mot tidligere 2,11 prosent.
  Kilde: Sparebank 1 Markets

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets sier at Norges Bank ikke endrer rentebanen sin stort.

- Kronen styrket seg likevel merkbart mot både euro og dollar, noe som tyder på at valutamarkedet kan ha ventet en merkbar nedrevidering, sier han.

Flere nyheter Varsler billigere boliglån - tror storbankene skal under 3 prosent rente
Her stiger boligprisene mest - og her stuper de
Aksje til ny all-time high - børsen har åpnet opp