- Renteøkningene virker ikke

Ved å øke renta to ganger i år har sentralbanksjef Svein Gjedrem forsøkt å få inflasjonen ned. Men den brutale medisinen kan vise seg å være helt feil. Resultatet kan isteden bli at inflasjonen stiger, sier forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I så fall er flere hundre tusen norske lånekunder uskyldige ofre for en rentepolitikk som ikke virker. Renteoppgangen i år kan komme til å koste alle med milliongjeld en tusenlapp i måneden.

- Feil retning

Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå er slett ikke sikker på om Norges Banks kraftige rentemedisin er god.

- Renteoppgangen vil føre til at prisene de første to åra vil øke noe. Bare en sterkere kronekurs kan forhindre det.

- Men blir krona sterkere når renta økes?

- Vi er svært usikre på om det finnes noen slik sammenheng.

- Med andre ord: Svein Gjedrems renteøkninger virker ikke?

- Effekten på konsumprisene er i hvert fall ikke i den retning man skulle ønske.

- Prisene øker

Cappelens mange oppsiktsvekkende konklusjoner utdypes i en ny analyse fra Statistisk sentralbyrå. Her står det svart på hvitt:

«Det er verd å merke seg at konsumprisene øker som følge av økt rente. Det skyldes at husleiene øker. Også bedriftene opplever økte kostnader som følge av økte renter...».

Konklusjonen kan leses som en kraftig indirekte kritikk av sentralbanksjef Svein Gjedrems klokkertro på at norsk økonomi nå trenger renteøkninger for å få ned inflasjonen.

Står på sitt

Svein Gjedrem er overbevist om at økte renter er rett medisin for Norge. Tidligere denne uka sa han på en pressekonferanse i Norges Bank at renteendringer påvirker realøkonomien betydelig.

- Dermed vil også prisstigningen bli påvirket over tid, uten at vi kan si sikkert når vi får se virkningene, sa Gjedrem.

VIRKER IKKE: Svein Gjedrems renteøkninger medvirker ikke til å kjøle ned økonomien.