Renteøkning:

Renteoppgangen rykker stadig nærmere

- Det er ikke lenger «science fiction», sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

FREM MED KALKULATOREN: Mange vil oppleve strammere tider om renten heves. Foto: Shutterstock.
FREM MED KALKULATOREN: Mange vil oppleve strammere tider om renten heves. Foto: Shutterstock.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ved siste rentemøte i 2017 varslet Norges Bank at renten skal opp i løpet av 2018. Den klare beskjeden fra sentralbanksjef Øystein Olsen var uventet haukaktig, og bidro til en klar kronestyrking. Som var blåst bort allerede neste dag, før kronen svekket seg videre. Men nå, i 2018, har kronen igjen styrket seg.

Desember nærmer seg

Neste uke er det rentemøte igjen, et såkalt mellommøte uten pengepolitisk rapport og nye prognoser. Ifølge Finansavisen er det det ikke ventet hverken endringer eller signaler. Men så i mars er det duket for årets første rentebane, og da kan vi oppleve en sterkere krone, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Ikke fordi rentebanen er endret, tror han, men fordi desember er rykket nærmere.

- Det er i hovedsak derfor. Vi tror Norges Bank fortsatt snakker om en heving i desember, trekvart år ut. Da vil sannsynligheten for en renteheving bikke 50 prosent i tredje kvartal, og noen vil til og med begynne å regne på sannsynligheten for en renteheving allerede i september. Det vil få markedet til å reagere. Snakker man om endringer ett år eller lengre frem, så er det «science fiction» for markedet, men jo nærmere man kommer, jo mer reelt blir signalet, sier Bruce til Finansavisen.

Se på kronen

- Tror du selv på en mulig heving allerede i september?

- Da ville vi fått en veldig sterk krone. Norges Bank vil være forsiktige, så lenge det ikke er snakk om hevinger i andre land. Men hvis kronen holder seg svak og tallene ellers holder seg bra, så kan man ikke utelukke en heving i september, sier sjefanalytikeren til Finansavisen.

Selv tror Bruce hevingen kommer i desember eller senere.

- Fordi kronen er ekstremt svak, og fordi Norges Bank vil justere sine renteprognoser i takt med en svakere krone, er risken heller at hevingen først kommer i 2019, avslutte Bruce.

For en uke siden var Erik Bruce gjest i økonominyhetene på HegnarTV. Se sendingen her.

Andre økonominyheter:​
​Hva sier du til en avkastning på 72 prosent på 18 dager?​
Bitcoin stuper – en etterlengtet korreksjon