Rentepause under streik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil selvsagt være en spekulasjon å antyde at Norges Banks hovedstyre i går valgte å holde styringsrenta uendret fordi det pågår en streik i offentlig sektor som involverer mange tusen lønnstakere. Så politisk tillater neppe rentesjefene seg å tenke. De skal ha blikket stivt festet på valutaforskriften som ikke nevner slike forhold med et ord. Men vi kan slå fast at rentebeslutningen i hvert fall ikke er egnet til å øke konfliktnivået. De økonomiske forutsetningene er ikke endret midt under spillets gang. Samtidig har sentralbanksjef Svein Gjedrem understreket at lønnsoppgjøret har holdt seg nokså nær de anslag banken har hatt.

På et vis tilbakeviser han NHO-sjef Finn Bergesens frykt for at oppgjøret i offentlig sektor skal presse rentenivået oppover. På den annen side holder Gjedrem muligheten åpen for at renta kan stige med 0,25 prosentpoeng på hovedstyrets neste møte, den 25. juni. Da vil formodentlig alle streiker være over og alle nyte godt av feriepenger.

Norges Banks egen begrunnelse for å holde rentenivået uendret er at det er klare tegn til at veksten i økonomien dempes, at veksten i husholdningenes konsum har avtatt, at det settes i gang færre bygg. Og selv om utviklingen i verdensøkonomien er usikker, er det utsikter til lavere vekst.

Alt dette er forhold som på sikt kan føre til rentesenkning. Samtidig er inflasjonen på vei opp både hjemme og ute. Det er forhold som taler for høyere rente. Over våre hoder i disse forsommeruker ligger derfor en renteøks som forhåpentlig gir oss sitt siste hogg på en stund dagen etter St. Hans. Vi har imidlertid sans for resonnementet til sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR, som mener enhver heving av renta nå ville være som å bremse i oppoverbakke. Prisveksten som tilsier renteøkning i juni skyldes forhold som norske renter ikke kan påvirke. Derimot kan en ny renteøkning påvirke norske husholdninger mer enn godt er.