Renterot i sparebankene

Eika-bankene mener de har et tett samarbeid, men forskjellen mellom de ulike bankenes beste boliglånvarierer opp til 1,2 prosentpoeng.

 Vil kapre andeler:  Adm. banksjef Rolf E. Delingsrud (tv) og Viseadm. banksjef Stig Håvard Blikseth. i Toten Sparebank. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Vil kapre andeler: Adm. banksjef Rolf E. Delingsrud (tv) og Viseadm. banksjef Stig Håvard Blikseth. i Toten Sparebank. Foto: Eivind Yggeseth/FAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 79 banker, hvorav 75 sparebanker, rundt om i landet kaller seg Eika-bank. I samarbeid eier de Eika Gruppen som står for IT-innkjøp, markedsføring, produkter som skadeforsikring og innlån til boligfinansiering gjennom datterselskapet Eika Boligkreditt, skriver Finansavisen.

Finansportalen viser prisoversikt over bankproduktene, og når det kommer til boliglån, er Eika-bankene både i topp og bunn av listen. Forskjellene mellom Eika-bankene er på 1,2 prosentpoeng, når de respektive bankenes beste tilbud sammenlignes. Å gå fra den dårligste til den beste banken kan gi en rentereduksjon på nær 30 prosent.

- Forskjellen blant Eika-bankenes priser skyldes de ulike markedsposisjonene bankene har, samt innlånskostnadene, sier Rolf E. Delingsrud til Finansavisen.

Han er adm. banksjef i Totens Sparebank, en av dagens prispressere blant Eika-bankene og den største banken i grupperingen. I tillegg er han nestleder i Eika Gruppens styre. Han mener konkurransen fra andre banker kan variere sterkt rundt om i distriktene. Enkelte steder blir man presset ned i pris, andre kan ta seg bedre betalt.

- Vi opplever å få kunder som kun blir tilbudt 40 prosents belåning hos de landsdekkende bankene. I så måte kan vårt tilbud ofte være bedre for kunden, da vi kjenner området og kan strekke oss lenger med finansieringen, forklarer Delingsrud overfor Finansavisen.

En av bankene som forklarer den lave boliglånsrenten med konkurransen utenfra, er Bamble Sparebank.

- Vi vet vi ligger godt an prismessig, og det er helt bevisst. Vi er en lokal- og regionbank, men er i konkurransesituasjon i Grenland, sier Jan Kleppe, adm. banksjef i Bamble Sparebank.

Tettstedet Hegra, i Stjørdal kommune ved Trondheimsfjorden, ligger nederst blant Eika-bankene på Finansportalens renteoversikt. Onsdag kjente de seg ikke igjen i prislisten hos Finansportalen, da banken satte ned renten for en uke siden.

- Vi vil være konkurransedyktige, og derfor sammenligner vi oss fortløpende med de andre bankene i vårt nærområdet, sier Arne Martin Laukvik, adm. banksjef i Hegra Sparebank, til Finansavisen.

Flere nyheter Storebrand kutter renten igjen
DNB kutter renten
Også Nordea kutter renten