OSLO  20140327.
Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20140327. Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjør for Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Rentesjokk fra Norges Bank

Sjelden har markedet vært sikrere på et rentekutt enn før dagens rentemøte i Norges Bank. Her er konklusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

Dette var i strid med hva de aller fleste analytikere og økonomer hadde ventet.

Forrige renteendring fra Norges Bank skjedde 11. desember 2014. Da kuttet sentralbanken med 0,25 prosentpoeng. 

Dette sier sentralbanksjefen - Styringsrenten ble redusert i desember for å motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris. Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Utviklingen i norsk økonomi har ifølge sentralbanken så langt vært om lag som ventet. Prisveksten er nær 2,5 prosent.

- Arbeidsledigheten har holdt seg stabil og vært litt lavere enn ventet. Samtidig er utsiktene fremover litt svakere enn i desember. Oljeprisen har falt videre, og aktiviteten i petroleumsnæringen kan avta mer enn tidligere antatt.

- Lønnsveksten i fjor ble lavere enn lagt til grunn, og det er forventninger om at lønningene også fremover øker noe mindre enn tidligere anslått, skriver sentralbanken.

- Utsikter til nye kutt Norges Bank påpeker også at flere sentralbanker de siste månedene har foretatt lettelser i pengepolitikken, og den ventede renteoppgangen ute er igjen skjøvet ut i tid.

- Hvis utviklingen i økonomien fremover blir om lag som anslått, er det utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned, sier sentralbanksjef Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør holdes uendret på 1,25 prosent og at styringsrenten bør ligge i intervallet 0,5—1,5 prosent i perioden frem til neste rapport legges frem 18. juni 2015.

Svakere oljepris  Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets anslo tirsdag 50 prosents sannsynlighet for et rentekutt i juni, men understreket samtidig at de rufsete nøkkeltallene vi har fått presentert gjennom vinteren, som fallet i kapasitetsutnyttelsen og inflasjonsraten, er i tråd med det Norges Bank forventet.

Ifølge Bruce er de to viktigste nyhetene siden desembermøtet et ytterligere fall i oljeprisen, samt tydelige signaler om en svakere lønnsvekst enn ventet.

Nordea Markets mener oljeprisen alene kunne trekke ned rentebanen maksimalt 30 basispunkter.

Samtidig trodde meglerhuset at det svake lønnsoppgjøret kunne resultere i en nedjustering på maksimalt 20 basispunkter. Rentenedgang i utlandet kunne ifølge Nordea trekke banen ned 10 basispunkter.

- Norske kroner er betydelig svakere enn forventet. Dette vil dempe nedjusteringen av rentebanen. Kronekursen har vært 4 prosent svakere enn ventet , og vil trolig presse rentebanen opp maksimalt 40 basispunkter, sier Bruce.

Sverige «fjernet all tvil» Gårsdagens overraskende rentekutt fra den svenske Riksbanken fjernet siste rest av tvil om utfallet av denne ukens rentemøte i vår egen sentralbank.

Trodde de fleste.

Og allerede før det var et flertall av ekspertene nokså sikre på at sentralbanksjef Øystein Olsen ville ta rentesabelen i bruk for andre møte på rad.

- Spikeren i kisten for dem som trodde at renten ikke skulle kuttes i mars, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til TDN Finans fredag for snart to uker siden.

Samme dag kom en rapport fra Norges Bank som viste at kontaktbedriftene i sentralbankens regionale nettverk ser for seg avtagende vekst de neste seks månedene.

Samtidig viste andre tall fra SSB en sjokkerende svak utvikling i industriproduksjonen.

Sist fredag ble det også kjent at Finansdepartementet i brevs form hadde bedt Finanstilsynet om en vurdering av hensiktsmessige tiltak for å dempe veksten i boligpriser.

- Dette gjør det også enklere for Norges Bank å kutte renten i mars, sa Andreassen.DNB Markets påpekte at svarfristen sist mandag var i samme uke som nettopp dette rentemøtet.

Finanstilsynets forslag ble altså kjent tidligere denne uken. Oversikten over disse her.

I minuttene før rentebeslutningen ble offentliggjort sto dollaren i 8,3582 kroner, euroen i 8,9095 kroner og pundet i 12,3984 kroner.

Mer om forrige rentemøte her.
Slik fastsetter Norges Banks styringsrenten (videolenke).
Her er de som tok beslutningen.
Her finner du oversikt over rentemøter og endringer i styringsrenten.