Overrasket:  Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves satte i dag ned styringsrenten uentet. Foto: Claudio Bresciani / TT
Overrasket: Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves satte i dag ned styringsrenten uentet. Foto: Claudio Bresciani / TTVis mer

Rentesjokk fra Riksbanken

Riksbanken endrer uventet renten fra -0,25 til -0,35 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Samtidig som Riksbanken overraskende senker renten, intensiveres obligasjonskjøpene med ytterligere 45 milliarder svenske kroner fra september og ut året.

Ifølge estimater fra SME Direkt, gjengitt av Dagens Industri, trodde 9 av 10 analytikere at riksbanken ville holde renten uendret. En trodde den ville senkes til -0,40 prosent.

- Inflasjonen stiger og konjunkturen i Sverige fortsetter å styrkes, men usikkerheten i omverdnen har økt og konsekvensene av situasjonen i Hellas er vanskelige å bedømme, skriver Riksbanken i pressemeldingen.

Dessuten har kronen styrket seg mer enn Riksbankens prognoser tilsa i april. Ingves og kollegene ser en potensiell styrking i valutakursen som en risiko for inflasjonen.

- I dette usikre miljøet trenger vi en enda mer ekspansiv pengepolitikk som sikrer at inflasjonen fortsetter å stige mot målsatte to prosent, skriver Riksbanken i meldingen.

Fokus på kronen
«Dagens avgjørelse understreker hvor stor vekt Riksbanken nå legger på utviklingen i kronen. Det er da også gjennom valutakursen at renteendringer får de raskeste endringer på inflasjonen», skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en fersk oppdatering fra DNB Markets.

«Rentekuttet må også ses på som en slags forsikring mot at inflasjonen på ny skal komme ut lavere enn forutsatt. Om kronen styrker seg mer enn forutsatt og inflasjonen ikke kommer videre opp, kan Riksbanken komme til å kutte ytterligere», skriver han videre.