Rentespekulasjon styrer USA

USA ventes åpne flatt til svakt opp mandag, mens markedsaktørene forsøker å bli enige om hvor stort det neste rentekuttet blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i USA denne uken vil bli dominert av sysselsettingsrapporten for februar som legges frem fredag. Før det skal sentralbanken legge frem sin konjunkturrapport (beige book) onsdag. Samtidig inntar sentralbanksjef Alan Greenspan igjen talerstolen.

Makroøkonomene hos DnB Markets tror både beige book og sysselsettingstallene vil peke i retning av et nytt rentekutt når sentralbanken avholder rentemøte 20, mars. Spørsmålet blir bare med hvor mye.

Ifølge TheStreet.com er det ventet at situasjonen i arbeidsmarkedet forverret seg i februar. Ifølge økonomer Reuters har snakket med ventes det at antallet nye jobber utenfor jordbruket steg med 68.000 mot en vekst på 268.000 i januar. Ledighetsratene ventes å stige med 1 prosentpoeng til 4,3 prosent. Gjennomsnittlig timelønnsvekst anslås til 0,4 prosent etter å ha vært uendret i januar.

Et mindre stramt arbeidsmarked forsterker inntrykket av at økonomien er i ferd med å nedkjøles, og øker forventningene til at sentralbanken kutter renten den 20. mars. Ifølge Salmon Smith Barney-økonomen Brian Jones kan en svak sysselsettingsrapport også øke forventningene om et rentekutt på mer enn 50 basispunkter.

Hos Merrill Lynch mener man sannsynligheten for et kutt på mer en 50 basispunkter er svært beskjeden, men en veldig svak sysselsettingsrapport åpner for muligheten.

- Det er helt klart at et lavt tall for nonfarm payrolls kan sette i gang et kursrally for aksjer. Markedet vil reagere svært positivt på en neddempning av økonomien. Det vil sementere forventningene til et rentekutt, kommenterer en mer offensiv markedsstrateg Brian Belski i investeringsbanken U.S. Bancorp Piper Jaffray.

Belski tror investorene fremover vil søke til aksjer med lav prising på multipler. Samtidig går man over til å se på pris/fortjeneste-tall fremfor pris/salg som fremstår som for risikable.

Mandag legges innkjøpsjefenes indeks (NAPM) for non-manufacturing virksomheter i februar. Indeksen ble introdusert i juli 1997, og falt i januar til 50,1 poeng som er det laveste nivået noensinne. Christiania Markets venter en stigning til 53 poeng, mens markedets forventninger er fra 49 til 55 poeng. Indeksen vil gi et bilde av hvor bred nedgangen i amerikansk økonomi er.

'Den relativt brede rangen reflekterer trolig dels at usikkerheten er stor og dels at det tar tid til å forholde seg til sesongjusteringen. Uansett venter vi at NAPM non-manufacturing mest sannsynlig vil få økt betydning og fokus proporsjonalt med industriens fallende betydning for den amerikanske økonomien. Ettersom dette er den eneste viktige indikatoren i dag, vil den bli fulgt med argusøyne av markedsaktørene', skriver meglerhusets makroøkonomer i sin morgenrapport. Indeksen offentliggjøres klokken 16.00 norsk tid.

Snaue to timer før børsene åpner i USA peker futures-handelen i retning av en svak positiv åpning for både Dow Jones og Nasdaq-indeksen.

Markedet må ta hensyn til et resultatvarsel fra Vitesse Semiconductor som mandag melder at både salg og resultater i inneværende kvartal blir lavere enn tidligere signalisert. Selskapet som lager databrikker til kommunikasjonsutstyr viser til en lav ordreinngang for lagringsapplikasjoner som hovedårsaken til nedgangen.

Fredag sluttet Nasdaq-indeksen ned 3 prosent til 2.117,63 poeng. Dow Jones-indeksen steg 16 punkter til 10.466,31 poeng.